Privacyverklaring

Het loontaboe

16 mei 2023
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
Nathan Van Camp (foto: Etion)

In 2001 maakte een Noorse krant de belastingaangiftes van alle Noorse burgers online beschikbaar. De Noren maakten massaal gebruik van de makkelijk doorzoekbare databank om anoniem de belastbare inkomens van hun familieleden, vrienden, buren en collega’s te bekijken. Tijdens piekmomenten kreeg de site meer bezoekers dan YouTube. Noorse media hadden het zelfs over ‘belastingporno’.

Hoe dat verhaal afliep, leest u verder in de ‘inspiratienota’ die Nathan Van Camp schreef voor ondernemersplatform ETION. U begrijpt meteen dat zijn nota vooral gaat over de psychologische effecten van transparantie over verloning.

Tweespalt

Onderzoek toonde aan dat de Noorse website een significante impact had op het geluksgevoel van de Noren (Perez-Truglia, 2020). De bestaande kloof tussen het geluksgevoel van rijkere en armere burgers vergrootte met 29 procent. Blijkbaar stijgt het geluksgevoel van rijkere mensen als ze te weten komen dat ze in vergelijking met anderen nog rijker zijn dan ze dachten. Anderzijds blijkt ook het geluksgevoel van armere mensen te dalen wanneer ze armer blijken te zijn dan ze dachten.

Wat zou er nu gebeuren als een bedrijf plotseling volledig transparant zou communiceren over de individuele lonen die zij uitbetalen aan hun werknemers? Zou dat ook een tweespalt creëren tussen minder en meer betaalde werknemers? En welke effecten zou dit hebben op hun engagement, onderlinge relaties en werkprestaties?

Meer transparantie

De meeste bedrijven schrikken terug voor deze denkoefening en houden vast aan de traditionele loongeheimhouding. Toch ziet Nathan Van Camp een gestage evolutie naar meer transparantie in het loonbeleid. Sommige bedrijven communiceren volledig transparant over alle individuele lonen. Het verplicht je als werkgever om zorgvuldig na te denken over je loonbeleid. Je moet in je loonbepaling oog hebben voor ieders individuele impact op het bedrijfsresultaat zonder de rechtvaardigheidsgevoelens van de andere werknemers te schaden. Andere organisaties stappen over naar een beperkte vorm van loontransparantie, zoals het gebruik van loonschalen.

Maar één aspect is gegarandeerd interessant voor alle bedrijven: transparantie over de procedures en criteria die de loonzetting en loonsverhogingen bepalen.

Meer: Nathan Van Camp, Het loontaboe: tussen geheimhouding en transparantie, ETION 2023.