Privacyverklaring

Werkgevers verkiezen prestatiegebaseerde verloning

26 augustus 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Kathleen Bracke

Werkgevers willen af van verloning op basis van anciënniteit en geven de voorkeur aan prestatiegerichte beloning. Werknemers verkiezen daarentegen zekerheid over hun maandelijkse inkomen. Dit blijkt uit een recente studie van Acerta bij werkgever en werknemers. “Werknemers zijn gehecht aan de zekerheid van een vast maandelijks loon.”

De meerderheid van de Belgische werknemers is tevreden met hun loonpakket, wat blijkt uit de gemiddelde score van 7 op 10. Interessant genoeg komt deze tevredenheid overeen met de perceptie van werkgevers. Zij schatten in dat werknemers hun loon een score van 7,2 op 10 zouden geven.

Anciënniteitsverloning

78 procent van de Belgische bedrijven maken nog gebruik van barema’s op basis van anciënniteit. Wie langer in dienst is, ontvangt meer loon en dat is voornamelijk in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (88%) en in Wallonië (82%) merkbaar. Steeds meer bedrijven willen daarvan afstappen en verkiezen een beloning die gebaseerd is op prestaties en competenties. Slechts een kwart (26%) wil anciënniteit als verloningscriterium behouden.

Transparantie over verloning is cruciaal

“Werknemers zijn gehecht aan de zekerheid van een vast maandelijks loon. Zolang het verloningsbeleid dit perspectief biedt, staan werknemers open voor alternatieven”, aldus Kathleen Bracke, verloningsexperte van Acerta. Ze onderstreept het belang van transparantie en billijkheid in loonpakketten. In mei 2023 voerde Europa al een richtlijn in rond loontransparantie, vanuit het principe ‘gelijke beloning voor gelijk werk’. België heeft nog tot 2026 om die richtlijn in wetgeving om te zetten.

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Tot slot blijkt uit het onderzoek dat de meeste bedrijven momenteel loonpakketten vooral opbouwen op basis van geld. Eén op de drie bedrijven streeft naar een zo hoog mogelijk loon voor hun werknemers. Er is nog ruimte voor het toevoegen van secundaire arbeidsvoorwaarden aan het verloningsbeleid. Denk aan voorzieningen en faciliteiten die niet in geld uit te drukken zijn, zoals verzekeringen, opleidingen, sportmogelijkheden of lunchvoorzieningen.

Over de cijfers

De gegevens komen van de jaarlijkse spiegelbevraging die Acerta Consult door het onderzoeksbureau Indiville laat uitvoeren bij een representatief staal van meer dan 500 Belgische werkgevers en nog eens bij meer dan 2700 werknemers. De data van de bedrijven werden gewogen om representatief te zijn voor België naar het aantal werknemers in de actieve ondernemingen met minstens 5 werknemers. De data van de werknemers werden gewogen om representatief te zijn voor België naar statuut, leeftijd, geslacht, taal en sector. De bevragingen liep tussen 17 en 31 januari 2024 voor de werkgevers en tussen 16 januari en 1 februari 2024 voor de werknemers. Dankzij deze aanpak kan een historisch perspectief geboden worden vanuit werkgevers en werknemersstandpunt.