Sinds de invoering van de verplichte fietsvergoeding op 1 mei 2023 is het aantal werknemers met een leasefiets van hun werkgever sterk gestegen. Dat blijkt uit een analyse van Acerta. Acerta verwacht nog een verdere stijging dankzij de financiële voordelen voor zowel werknemers als werkgevers.
Het aantal werknemers dat via hun werkgever een fiets leaset steeg met een kwart sinds de invoering van de verplichte fietsvergoeding. Dit brengt het aandeel werknemers dat kiest voor fietsleasing op 1,88 procent van de werkende bevolking. Daarnaast bieden de helft meer werkgevers fietsleasing aan. Dit komt neer op 2,17 procent van alle Belgische bedrijven.
Werknemers beschikken over de mogelijkheid om hun leasefiets te financieren met brutoloon, wat aanzienlijke besparingen oplevert. Bovendien ontvangen ze voor het woon-werkverkeer een fietsvergoeding. Ook voor werkgevers is fietsleasing voordelig. Karolien Van Herpe, mobiliteitsexperte Acerta Consult: “Om te beginnen is de formule voor de werkgever kostenneutraal. Daarnaast komen fietsende medewerkers gezonder en fitter op het werk aan én verliezen geen tijd in de file.” De fietslease bevordert het langdurige engagement tussen de werknemer en de werkgever.
Volgens Acerta is de groei nog lang niet ten einde. De overheid zal per januari 2025 fietslease aanbieden aan federale ambtenaren. Dit bevestigt de kansen die het systeem inhoudt.
Bron:
Acerta verzamelde data bij 338.000 werknemers in dienst bij 30.000 privéwerkgevers.
Verdoe jij ook te veel tijd met het opvolgen van alle nieuwtjes in je feed? No worries, wij verzamelen alles wat nieuw is in de hr-wereld. Al die nieuwtjes komen wekelijks in jouw mailbox terecht.