Privacyverklaring

1 op de 5 bedienden ervaart leeftijdsdiscriminatie

18 september 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Linda Cappelle

Generatieclichés blijven hardnekkig aanwezig op de werkvloer. In het ergste geval kunnen die zelfs zorgen voor leeftijdsdiscriminatie. In totaal zou maar liefst één op de vijf Belgische bedienden dat hebben ervaren. “Leeftijdsdiversiteit binnen teams is een sterkte”, zegt Linda Cappelle van Bright Plus.

In steeds meer organisaties werken verschillende generaties samen. Vier op de vijf bedienden omschrijft het bedrijf waar ze werken als divers in leeftijd. Dat is goed nieuws voor de uitwisseling van kennis, expertise en skills maar brengt ook valkuilen met zich mee. Het kan leiden tot spanningen en clichés.

Leeftijdsdiscriminatie

Die generatieclichés zorgen in het ergste geval voor leeftijdsdiscriminatie. Eén op de vijf werknemers geeft aan zich al gediscrimineerd te hebben gevoeld op het werk omwille van de leeftijd. Voor een kwart van hen was dat gevoel zelfs zo sterk aanwezig dat ze overwogen om van werkgever te veranderen.

Eén op de vijf bedienden heeft het gevoel dat ze anders worden behandeld dan oudere of jongere collega’s. Eén op de vijf denkt bijvoorbeeld een promotie te hebben gemist omwille van de leeftijd. Eén op de vier denkt geen opslag te hebben gekregen omwille van diezelfde reden.

Het gaat niet over generaties, maar over levensfases

Er zijn heel wat generatieclichés die mee de leeftijdsdiscriminatie in de hand werken. Dat is niet in het minst het geval voor Gen Z. Toch zijn die niet allemaal correct, blijkt uit onderzoek van Bright Plus naar de mythes die leven op de werkvloer.

De overgrote meerderheid van de oudere generaties vindt bijvoorbeeld dat Gen Z veel belang hecht aan de werk-privébalans en flexibiliteit. Uit de zelfbeoordeling blijkt echter dat alle werknemers, jong én oud, flexibiliteit een even grote must vinden in hun job. Een ander cliché stelt dat Gen Z meer belang hecht aan frequente en directe feedback. Uit het onderzoek blijkt echter dat er weinig verschillen zijn tussen generaties. De behoefte aan regelmatige en directe feedback vloeit eerder voort uit de huidige tijdgeest. Daarom hebben Gen Z, als nieuwe werkkrachten, logischerwijs ook meer feedback nodig.

“Het is met andere woorden de eigenheid van een starter, niet die van een generatie. Het zit in ons DNA om makkelijk in hokjes te denken. Hoe groter de leeftijdskloof tussen medewerkers, hoe groter het risico op wij-zij-denken. Dit kan leiden tot stereotyperingen en discriminatie”, legt Linda Cappelle uit.

Leeftijd is iets vloeiends, een kenmerk dat evolueert met de tijd. De Gen Z’s van vandaag zijn namelijk de boomers van morgen. De clichés die voorheen circuleerden over millennials, worden nu op Gen Z geprojecteerd.

Leeftijdsinclusieve werkomgeving

Het is belangrijk een leeftijdsbewust hr-beleid te bouwen en uit te voeren. Alleen zo haal je het beste uit de leeftijdsdiversiteit. Want diverse teams met een brede waaier van werk- en levenservaring, expertise, waarden en skills schenken een enorme boost aan de creativiteit, innovatiekracht en flexibiliteit van bedrijven.