Privacyverklaring

AI en leiderschap hervormen leren op het werk

19 september 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Els Minner

In haar nieuwe boek ‘Levenslang leren op de werkplek’ breekt Els Minner een lans voor informeel leren. Dat is meer dan alleen kennis delen aan de koffiemachine. Het begint bij een bedrijfsvisie op leren en opleiden. “De leiderschapsstijl én AI maken het mogelijk om meer tijd te maken voor de groei van de medewerker.”

Met haar boek wil Els Minner verandering teweeg brengen in leren. Want in talrijke organisaties staat leren gelijk aan opleiding geven aan medewerkers. Zoals het één of twee decennia al het geval was. De klassieke aanpak van kennisdeling is volgens Els Minner achterhaald. Het is in haar visie tijd voor een combinatie van formeel trainen en sociaal en informeel leren.

Bemoeilijkt het hybride werken in de periode na de pandemie informeel leren?

Els Minner: “Leren op de werkplek wordt gefaciliteerd door nabijheid en bij elkaar vertoeven. De koffiemomenten horen erbij opdat informeel leren fundament krijgt. Van en met elkaar leren: dat pakken we niet expliciet genoeg aan. Er vinden leerinitiatieven plaats, maar vaak los van de organisatiedoelstellingen. Mijn advies? Breng er structuur in aan en kies de juiste werkvormen.”

Wat kan hr doen om tot een leercultuur te komen?

Els Minner: “Hr dient te faciliteren opdat er een plaats, tijd en ruimte is om te leren. Bijvoorbeeld de organisatie van een lunch & learn-sessie. Er is een formele spreker, maar er is gelegenheid voor dialoog tussen collega’s. Met behulp van laagdrempelige initiatieven, stimuleer je de sociale interactie. Hr heeft doorgaans de expertise om thema’s te selecteren en de optimale werkvorm te kiezen. Maar hr heeft de hulp nodig van de leidinggevenden die de kansen moet geven opdat medewerkers actief participeren.”

Dient het leiderschap eerst op orde te staan als basis voor een leercultuur?

Els Minner: “Leiderschap is een bedrijfseigen concept dat iedere organisatie zelf definieert. Het ontspringt uit het DNA. Voor een leercultuur geldt hetzelfde. Het is belangrijk dat een leidinggevende weet hoe een team en een individu groeit. Voor het leiden van groeigesprekken zijn skills vereist. Hr faciliteert en organiseert. De leidinggevende dient de visie op groeien te onderschrijven, mee uit te dragen en in de praktijk te brengen. Let op dat de leidinggevende voldoende psychologische veiligheid biedt. Wanneer je op organisatieniveau sociaal en informeel leren wilt stimuleren, is het noodzakelijk dat medewerkers durven aangeven wat hun noden zijn, waarin ze willen groeien en hoe ze zich voelen met de nieuwigheden die hun pad kruisen.”

Levenslang leren: dat klinkt als een verplicht karwei. Hoe maak je leren aantrekkelijk?

Els Minner: “Als mens zijn we gemaakt om te leren en efficiënt te handelen. Ik raad aan om de dialoog aan te gaan over leren. Spreek medewerkers aan op hun intrinsieke motivatie om te leren. Daarvoor werkt de context van de praktijk inspirerend: laat mensen aanvoelen hoe hun job er over een paar jaren zal uitzien. Op die manier ervaren ze welke skills ze dienen te ontwikkelen.”

Wat is de impact van technologie en AI op leren?

Els Minner: “Ik hoop dat alle learning & development professionals snel gebruik maken van artificiële intelligentie. Want het fundament van leren kan anders. De typische opleider, mentor, leerkracht of training expert houdt zich vandaag relatief veel bezig met content creëren en die in een leervorm gieten. AI gaat ons daar in de toekomst verregaand, snel en efficiënt bij helpen. Het is vervolgens aan de trainer om zich te richten op de sociale interactie. Maak gebruik van AI voor de ontwerpfase en voor de verzameling van kennis in databanken. Zodat wij tijd krijgen om mensen te helpen ermee te werken.”

Wat is jouw ultieme tip voor hr?

Els Minner: “Wat vaak ontbreekt in organisaties, is een éénduidige en concrete visie op leren. Zo’n visie is bedrijfsspecifiek, niet goed of fout, en creëert een gemeenschappelijk taal om in gesprek te gaan over leren en groeien. Het faciliteert de discussie over wat er kan en mag, wanneer, met welk budget, waarom enzovoort.”

Levenslang leren op de werkplek is uitgegeven bij Lannoo Campus.