Privacyverklaring

Duaal leren blijft groeien

10 september 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Vanessa De Leeuw - Syntra

Opleidingsspecialist Syntra maakt bij de start van het nieuwe schooljaar de voorlopige balans op van de interesse in duaal leren. Het aantal inschrijvingen blijft een stijgende lijn vertonen. Nu al zijn er 22 procent meer leerlingen dan vorig schooljaar. Vorig jaar was er al een stijging van 52 procent in het aantal inschrijvingen voor duaal leren.

Bij duaal leren staat werkplekleren centraal: leerlingen volgen één dag per week lessen op de campus en leren de resterende vier dagen al doende bij een onderneming. Over heel Vlaanderen startten vorig schooljaar zo’n 4.000 leerlingen aan een duaal leertraject. Leerlingen tonen vooral interesse in een leertraject voor de dienstensector, gevolgd door zorg en voeding.

Duaal leren in de lift

Sinds 2019 kunnen leerlingen in het secundair onderwijs kiezen voor duaal leren. Daarbij combineren ze leren op de werkvloer met leren bij een educatieve instelling, zoals Syntra, het voltijds secundair onderwijs of het deeltijds beroepssecundair onderwijs.

Een positieve keuze voor duaal leren

Syntra gelooft in de kracht van een duaal traject als een positieve beroepskeuze. Werkgevers zien de leerlingen graag komen. “We zien dat jongeren die een duale opleiding hebben doorlopen grotere slaagkansen op de arbeidsmarkt hebben. 95 procent is binnen het jaar al aan het werk”, aldus onderwijsmanager duaal leren Vanessa De Leeuw. “Bovendien daalt zo het aantal studenten dat zonder diploma de schoolbanken verlaat.”