Privacyverklaring

First-stage: een eerste ervaring voor een jongere, een kans voor je bedrijf

16 september 2024
Tekst
Partner Content

Wil je je passie en je métier doorgeven aan een jongere die op zoek is naar een eerste werkervaring? Wil je je team versterken, maar heb je momenteel niet het budget om iemand aan te werven? Met het programma First-stage kun je een jongere met weinig of gemiddelde kwalificaties in je bedrijf aannemen en opleiden om aan je behoeften te voldoen.

Een nieuwe visie

Een First-stage is de ideale manier om de kennis en passie voor een vak aan een jong iemand door te geven. Het introduceren van een gemotiveerde jongere zonder eerdere ervaring in een vak is ook een kans om kennis te maken met een andere visie en nieuwe ideeën. Een aanwinst voor je bedrijf en je werknemers. “Het duurt in het begin iets langer om de stagiair te coachen, maar hij zal een visie in het team kunnen brengen die soms anders is dan de onze,” volgens Quentin Oldenhove, Manager DPT Engineering bij Siemens

Waardevolle begeleiding

Om je te helpen de stagiair te vinden die het beste past bij de behoeften van je bedrijf, zoeken de adviseurs van Actiris, die experts zijn in je sector, in hun database naar jongeren in Brussel die het beste passen bij het voorgestelde stageaanbod. Tijdens de stage worden jij en je stagiair ook ondersteund door de Actiris-teams. “Wij volgen de jongere tijdens de hele stage. Het voordeel voor de werkgever is dat er een tussenpersoon is tussen de jongere en de werkgever”, leren we in een video-interview met jobcoach Stéphanie Morant. Met andere woorden, “de jongere staat er niet alleen voor”. En je bedrijf ook niet.

Een First-stage, en waarom geen baan?

Een First-stage duurt minimaal 3 maanden en maximaal 6 maanden. Zo kunnen zowel de werkgever als de stagiair zien of de baan bij hen past. Het is ook lang genoeg om de basis van de baan te leren. “Het is een langere periode dan een stage van een paar weken die beperkt zou zijn door de school. (...) De First-stage verplicht je tot niets, er is geen verplichting om daarna een contract aan te bieden. Maar omdat we erg tevreden waren over het werk van onze stagiaire tijdens de First-stage, hebben we haar stageovereenkomst verlengd en haar uiteindelijk in vaste dienst genomen,” dixit Eléonore Goethals, directrice van kinderdagverblijf Artichou.

Geïnteresseerd in de First-stage? Neem contact op met Actiris voor meer informatie.