Privacyverklaring

Arbeidskosten blijven aantrekkelijkheid Belgische arbeidsmarkt aantasten

17 september 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Sébastien Delfosse, ManpowerGroup

België is dit jaar gezakt naar plaats 52 van de 64 landen in de wereldwijde Total Workforce Index. Het verliest daarmee twee plaatsen ten opzichte van vorige editie. België behoudt haar 27e positie van 33 landen in de EMEA-regio (Europa, Midden-Oosten, Afrika). Deze index van ManpowerGroup evalueert de omstandigheden op de arbeidsmarkt voor het werven, aantrekken en behouden van zowel vaste als flexibele medewerkers. Vooral de hoge arbeidskosten maken ons land minder aantrekkelijk voor investeerders.

België verliest wereldwijd aan aantrekkelijkheid op de arbeidsmarkt. Op regionaal niveau zijn enkel Griekenland (53e), Servië (54e), Slowakije (56e), Italië (57e) en Turkije (59e) minder aantrekkelijk. De index houdt rekening met vier factoren: beschikbaarheid van vaardigheden, arbeidskosten, het wettelijk kader en productiviteit.

Op wereldschaal blijft de top drie onveranderd met de Verenigde Staten, Singapore en Canada. China (10e) komt voor het eerst de top 10 binnen. Op Europees niveau zijn Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland dezelfde namen in de top drie als vorige editie.

Arbeidskosten

Wereldwijd zit België met een 52e plaats in de buurt van Europese landen als Polen (41e) en Spanje (51e). Onze buurlanden doen het opvallend beter dan vorige editie. Duitsland (36e) en Groothertogdom Luxemburg (40e) stijgen zes plaatsen en ook Frankrijk (39e) stijgt er vier. Nederland (15e) laat België ver achter zich.

"De aantrekkelijkheid van België is sterk aangetast door zijn 62e plaats op 64 in termen van arbeidskosten. Dat in een tijd waarin de concurrentie tussen landen op wereldniveau voortdurend toeneemt om investeerders aan te trekken”, zegt Sébastien Delfosse, managing director van ManpowerGroup BeLux. België presteert traditioneel sterk op productiviteit en kwaliteit van arbeidskrachten. Deze sterktes wegen echter niet genoeg door om de slechte prestaties op het vlak van arbeidskosten en een rigide wettelijk kader te compenseren.

Nog volgens Delfosse bedreigt deze situatie onze industrie en welvaart. “Het is dringend nodig om de arbeidskosten te verlagen en meer ambitie te tonen voor uitdagingen van morgen.”

Troeven en kwetsbaarheden van de arbeidsmarkt

De resultaten van België lopen opvallend uiteen voor de vier onderzochte criteria. Dit zijn de resultaten van elk criterium:

  • Een goede 18e plaats voor de beschikbaarheid van arbeidskrachten (een daling van 2 plaatsen),
  • een plek in de bovenste helft op het vlak van productiviteit (31e plaats, 3 plaatsen naar beneden),
  • anderzijds bevestigt de 47e plaats voor regelgeving een te rigide wettelijk kader (een stijging van 3 plaatsen)
  • en een zwakke 62e plaats gedeeld met Frankrijk voor arbeidskosten (status-quo).

Telewerk, hoogopgeleiden en innovatie

Op het gebied van telewerken staat België op de 25e plaats wereldwijd. “Het is een goede prestatie op wereldschaal, maar ook hier liggen we ver achter op Groothertogdom Luxemburg (4e), Nederland (5e), het Verenigd Koninkrijk (12e) en Frankrijk (13e)”, voegt Sébastien Delfosse toe.

Sterke punten van België volgens het rapport zijn de hoogopgeleide beroepsbevolking. Ons land telt 49 procent werknemers met een hogere opleiding en 60 procent spreekt vloeiend Engels. Daarnaast staat België 10e inzake gendergelijkheid en 15e (op 132 landen) voor meest innovatieve economieën. Bovendien is België goed gepositioneerd in de overgang naar een groene economie, met een 12e plaats op de Global Green Economy Index.

Belangrijkste uitdagingen voor de wereldwijde arbeidsmarkten

  1. Technologische ontwrichting: Automatisering, generatieve AI en digitale transformatie herdefiniëren industrieën en markten die niet investeren in innovatie en technologie-infrastructuur. Daarom moeten bedrijven strategieën ontwikkelen voor het aantrekken van talent, voor de ontwikkeling van vaardigheden en voor de integratie van nieuwe tools.
  2. Talenttekort: Oplossingen moeten worden gezocht op gebied van werving, ontwikkeling en retentie voor een gestage stroom aan talent.
  3. Aanhoudende economische en geopolitieke risico's: inflatie, belastingdruk, loondruk, valutavolatiliteit en politieke instabiliteit hebben een aanzienlijke invloed op investeringen in het personeelsbestand. Organisaties proberen risico's te beperken, kosten te verlagen en te investeren in duurzame arbeidskrachten en omgevingen. Dit omvat het aanpassen van locatiestrategieën en het beheren van financiële risico's om operationele stabiliteit te behouden.
  4. Evoluerende workforce: Ontwikkelingen in AI en de zoektocht naar een duurzame toekomst eisen flexibiliteit. Er is nood aan strategieën die zich aanpassen aan nieuwe behoeften. Om concurrerend te blijven, zullen bedrijven vaardigheden ontwikkelen op het gebied van duurzaamheid en AI.

Meer in het topic: telewerk