Privacyverklaring

Maar vijf Europese arbeidsmarkten zijn minder aantrekkelijk dan de Belgische

14 februari 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Sébastien Delfosse, ManpowerGroup

België bevindt zich op de 50e plaats van 64 landen wereldwijd en op de 27e plaats van 33 landen in de EMEA-regio (Europa, Midden-Oosten, Afrika) in de wereldwijde Total Workforce Index. Deze index van ManpowerGroup evalueert de omstandigheden op de arbeidsmarkt voor het werven, aantrekken en behouden van zowel vaste als flexibele medewerkers.

In vergelijking met de vorige editie zien we een vooruitgang van vijf plaatsen wereldwijd en één plaats op regionaal niveau. Vier factoren op de arbeidsmarkt tellen mee: beschikbaarheid van competenties, arbeidskost, het wettelijke kader en productiviteit.

Op globaal niveau staan voor 2023 de Verenigde Staten, Singapore en Canada bovenaan de ranglijst. Op Europees niveau prijken Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland op het podium. Omgekeerd nemen Nicaragua, Honduras en Bolivia de laatste drie wereldwijde posities in. Op Europees niveau bengelen Turkije, Griekenland en Slowakije onderaan.

Loonkosten

In vergelijking met andere Europese landen bevindt België zich op de 50e plaats wereldwijd, in de buurt van landen zoals Polen (40e), Duitsland (42e), Frankrijk (43e), het Groothertogdom Luxemburg (46e) en Spanje (47e). Slechts vijf Europese arbeidsmarkten zijn minder aantrekkelijk dan België: Roemenië (54e), Servië (55e), Turkije (56e), Griekenland (57e) en Slowakije (58e).

“Ondanks de vooruitgang die ons land heeft geboekt in de arbeidsranglijst, mogen we niet tevreden zijn met de algemene prestaties van onze arbeidsmarkt”, meent Sébastien Delfosse, managing director van ManpowerGroup BeLux. “Net als in de vorige edities van het rapport blijkt dat loonkosten een belangrijke handicap blijven. Dat speelt mee bij de beoordeling van het concurrentievermogen van de Belgische arbeidsmarkt door Belgische en buitenlandse investeerders. Voor dit criterium staat ons land op de 62e plaats van de 64.”

Ons land toont positieve prestaties op het gebeid van beschikbaarheid en kwaliteit van arbeidskrachten. Ook inzake productiviteit doen we het goed. Maar die positieve factoren wegen te licht om de arbeidskosten en het strenge regelgevende kader te compenseren.

Troeven en kwetsbaarheden van de arbeidsmarkt

België behaalde uiteenlopende scores op de vier onderzochte criteria. Dit zijn de troeven en kwetsbaarheden van de Belgische arbeidsmarkt:

  • een zeer goede 16e plaats voor de beschikbaarheid van arbeidskrachten (12e plaats in de EMEA-regio),
  • een goede prestatie op het vlak van productiviteit (28e plaats wereldwijd en 14e plaats in de EMEA-regio);
  • anderzijds blijft ons land duidelijk achter op het vlak van een te rigide wettelijk kader (50e plaats wereldwijd en 30e plaats in de EMEA-regio)
  • en ook op het vlak van arbeidskosten hinkt België achterop (62e plaats wereldwijd en 31e plaats in de EMEA-regio).

Telewerken

Ons land bekleedt de 24e plaats wat betreft telewerken. Dit criterium evalueert verschillende aspecten van telewerken. Denk bijvoorbeeld aan het aantal mensen dat op afstand kan werken, de toegang tot technologie, de prestaties van communicatiemiddelen en de beheersing van cyberveiligheidsrisico’s.

Een van de sterke punten van België is volgens het rapport de kwaliteit van onze beroepsbevolking, waarbij 49,83 procent hooggekwalificeerd is en 60 procent vloeiend Engels spreekt. Bovendien behaalt ons land de tiende positie op het gebied van gendergelijkheid en scoort het opmerkelijk goed met een eerste plaats op het criterium van cyberbeveiliging.

Vijf belangrijkste uitdagingen voor de arbeidsmarkten wereldwijd

1. Personeelsplanning: in een omgeving vol onzekerheid is personeelsplanning moeilijker dan ooit. Het huidige zakelijke landschap is nog nooit zo volatiel geweest. Toenemende kostendruk, onvoorspelbare wisselkoersen en inflatie, voortdurende verstoringen van de toeleveringsketen en een fluctuerende consumentenvraag hebben personeelsplanning moeilijker dan ooit gemaakt.

2. Talenttekort: aanhoudende tekorten aan talent blijven werkgevers verhinderen om cruciale functies in te vullen en dreigen de ontwikkeling en groei van hun bedrijf te ondermijnen.

3. Geopolitiek: de complexe geopolitieke context heeft een drastische impact op de wereldwijde arbeidsmarkt. De impact van de oorlog van Rusland tegen Oekraïne heeft de wereldeconomie en bijgevolg de wereldwijde arbeidsmarkt drastisch beïnvloed. De oorlog in Gaza draagt het risico op een soortgelijk gevolg in zich, gezien het strategische belang van de regio voor de internationale handel.

4. Cybersecurity: de wereldwijde vraag naar cyberbeveiligingstalent en -infrastructuur groeit door de escalatie van digitale bedreigingen en de toename van het aantal kwetsbare digitale plaatsen. Jobs inzake cyberbeveiliging zijn moeilijk in te vullen.

5. Hybride werkorganisatie: vormen van werken op afstand of hybride werken blijven zich ontwikkelen, terwijl werknemers meer flexibiliteit wensen om te kiezen waar en wanneer ze werken.