Privacyverklaring

Radicaal decentraal samenwerken: het verhaal van de zelfsturende teams bij Statik

29 februari 2024
Tekst
Melanie De Vrieze

Het Leuvense digitaal bureau Statik werkt met zelfsturende teams. Daardoor is de rol van ceo geëvolueerd naar eerder ceremonieel. “Schoolverlaters vinden deze manier van werken evident”, zegt ceo Pieter Jelle De Brue. Het bedrijf installeerde een systeem van winstdeelname voor de medewerkers en onderzoekt een openloonbeleid.

Pieter Jelle De Brue gelooft dat deze manier van samenwerken de toekomst is. Hij ziet een logische shift van een centrale machtspositie naar decentralisatie. “Mensen bereiken samen meer dan alleen. Schoolverlaters vinden deze manier van werken evident. De oudere generaties gaan meer door een aanpassingstraject, maar ook zij zeggen vaak dat ze niet graag weerkeren naar een traditionele manier van werken, wat mij sterkt. Het leidt naar een veerkrachtige organisatie.”

Niet te toegeeflijk voor elkaar in zelfsturende teams

Het proces is er een van vallen en opstaan. De uitdagingen evolueren in de tijd. “In het begin vroegen we ons vooral af of we het wel moesten doen. Daarover raken was de eerste uitdaging. Daarna kwam het erop aan om controle en competitie uit het systeem te krijgen. Vandaag bestaat de uitdaging erin om als collega’s snel de juiste feedback te geven en de klassieke parameter zoals performantie niet uit het oog te verliezen. We mogen niet te toegeeflijk worden voor elkaar.”

Daarom organiseert Statik die feedback op een concrete manier. Twee keer per jaar bespreken de medewerkers een sterk punt en een werkpunt van de collega’s. “Ongeveer tien tot vijftien mensen beantwoorden die vraag voor je. In theorie mogen er geen verrassingen meer opduiken. Anders is de feedback tijdens de rest van het jaar niet op de juiste manier gebeurd.”

Winstdeelname en openloonbeleid

Intussen verkent Statik alternatieve modellen om een nog inclusievere en participatievere bedrijfsstructuur te ontwikkelen. Zo maakte het bedrijf de cirkel rond door een systeem van winstdeelname te installeren. Een percentage van de winst wordt verdeeld onder de medewerkers. “We hebben ook gekeken naar een openloonbeleid, maar we zijn er nog niet helemaal uit hoe we dat op een ‘faire’ manier kunnen invullen. Het ultieme doel is het steward-ownership, een alternatief model voor eigenaarschap waarbij winstrecht en stemrecht van elkaar worden losgekoppeld en op die manier de toekomst van een organisatie sterk kan worden verankerd.”

Dergelijke praktijken zijn nog niet zo gebruikelijk in België. Statik stuit dan ook op de limieten van de huidige wetgeving. Een van de wensen is om samen te werken met andere organisaties die een vergelijkbare mindset delen, zodat gedeelde banen en flexibele werkregelingen mogelijk worden. “Dat is geen eenvoudige opgave. In België is het niet evident om op een flexibele manier op verschillende loonlijsten te staan. Dan moet je bij wijze van spreken met stages werken of zelfs een eigen interimkantoor opzetten. Dergelijke zaken onderzoeken we op dit moment."

Dit is het vervolg van een eerste artikel over de zelfsturende teams bij Statik. Dat eerste artikel lees je hier.

Pieter Jelle De Brue is een van de vijftig sprekers die zijn kennis komt delen over leiderschap, innovatie en langetermijndenken tijdens de Future Generations Conference in Leuven.