Privacyverklaring

Steeds meer kmo-werkgevers schakelen jobstudenten in

26 februari 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Matthias Debruyckere - Liantis

In 2023 schakelde een op de drie kmo-werkgevers jobstudenten in. Dat is opnieuw een stijging ten opzichte van 2022. Dat analyseerde hr-dienstengroep Liantis op basis van de gegevens van meer dan dertigduizend werkgevers. Wanneer ze jobstudenten inschakelen, gaat het op jaarbasis gemiddeld om bijna zes studenten. “Jobstudenten blijven een welkome hulp, het hele jaar door.”

De populariteit van jobstudenten lijkt niet te stoppen. Want vorig jaar schakelde maar liefst 33,7 procent van de kmo-werkgevers een of meerdere jobstudenten in. Dat is opnieuw een stijging ten opzichte van 2022. Toen deed 32,6 procent van de kmo-werkgevers een beroep op studenten als flexibele werkkracht. Hoewel deze licht stijgende trend zich al enkele jaren aftekent, was de stijging in 2023 toch groter dan andere jaren.

Jobstudenten verlichten de werkdruk

Niet alleen het aantal werkgevers dat studenten inzet, zit in de lift. Kmo-werkgevers zetten de laatste jaren ook meer studenten in. In 2023 waren dat gemiddeld 5,8 jobstudenten per werkgever, wat een tikkeltje meer is dan in 2022. Matthias Debruyckere, juridisch expert bij Liantis: “We merken nog altijd – hoewel er wat kentering in lijkt te komen – dat heel wat werkgevers personeelstekorten ervaren op de werkvloer. Bovendien ontstaat druk op de andere medewerkers. Om hen rust te gunnen én om de tekorten op te vangen, doen veel werkgevers een beroep op jobstudenten. Bovendien is het een goede leerschool voor de jobstudenten en een kans om te proeven van het werkveld.”

Jobstudenten verdienen 13 euro per uur

Voor jobstudenten is bijklussen fiscaal erg interessant. Vorig jaar verdienden jobstudenten gemiddeld zo’n 13,33 euro bruto per uur. Dat is een flinke duit meer dan in 2022, toen studenten gemiddeld 12,07 euro per uur ontvingen. Matthias Debruyckere: “2023 begon met een uitzonderlijk hoog inflatiecijfer. Dat vertaalde zich naar een aanzienlijke loonstijging over de sectoren heen. Dat zien we terug in de lonen van de studenten. Bovendien draagt deze groep jonge bijklussers maar een solidariteitsbijdrage van 2,71 procent af voor de RSZ. En houden de studenten veel van hun loon over.” Van een gemiddeld loon in 2023 hield een student gemiddeld 12,97 euro netto over.

Hoger uurplafond voor jobstudenten in 2023

In 2023 trad er een nieuwe uurregeling in voege voor jobstudenten. Zo mag een student tot zeshonderd uur bijklussen zonder het RSZ-voordeeltarief te verliezen. Dat is een aanzienlijk verschil met 2022, toen het maximaal aantal uren begrensd was op 475. “Studenten werken niet alleen meer tijdens de klassieke periodes zoals de zomermaanden, maar eerder op regelmatige basis doorheen het jaar. Door het nieuwe urenplafond kunnen werkgevers vaker of langer rekenen op de hulp van jobstudenten. Dat is in tijden van grote personeelstekorten van vitaal belang. Anderzijds biedt het ook voor jobstudenten meer flexibiliteit”, aldus Matthias Debruyckere.