Privacyverklaring

Doorsnee-Belg verdient 3.800 euro bruto

26 maart 2024
Tekst
Peter Ooms
Beeld
William Visterin (Jobat)

De werkende Belg gaat er qua loon en toegekende extralegale voordelen flink op vooruit. Alleen profielen in management en directie lijken wat betreft hun loonpakket ter plaatse te blijven trappelen.

Dit blijkt uit het Salariskompas van Jobat en voorgesteld door hoofdredacteur William Visterin. Ten opzichte van vorig jaar is het gemiddelde brutoloon, mede door de inflatieaanpassing(en), gestegen met 362 euro of 9,32 procent. In alle sectoren en bij alle leeftijden, zowel bij starters als meer ervaren werknemers, stijgt het loon.

Niet bij iedereen stijgt het loon evenveel. Vooral bij werkenden met vier tot vijf jaar ervaring stijgt het loon het sterkst (+ veertien procent op één jaar tijd). Een opvallende uitzondering: management en directie. Deze groep ziet zijn brutomaandloon licht dalen. Management en directie vallen niet altijd onder de klassieke indexaanpassing. Hun loon is vaak voorwerp van onderhandeling. Ook functies in maatschappelijke dienstverlening gaan er niet op vooruit.

Opnieuw tevredener

Belgen zien hun lonen niet alleen stijgen, ze zijn ook tevredener over hun loon. De dalende trend op gebied van tevredenheid over het loonpakket zet zich niet door. 34 procent geeft een score van acht, negen of tien met betrekking tot de tevredenheid over hun loonpakket. De tevredenheid over het loonpakket daalt wel bij functies in management en directie en maatschappelijke dienstverleners.

Mediaan- en gemiddeld loon

Een doorsnee-werkende-Belg verdient 3.800 euro per maand. Dit mediaanloon kent een toename van ruim 26,6 procent op vijf jaar tijd. Het gemiddelde maandloon van de werkende Belg bedraagt 4.243 euro bruto, een stijging met 24,4 procent op vijf jaar.

Traditionele loonverschillen tussen regio’s nemen wat af. Regio’s als West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant stijgen qua gemiddeld loon op vijf jaar tijd (telkens + 26 procent) sneller dan Brussel (+ 22,8 procent). Een gemiddeld loon bedraagt 4.099 euro in Vlaanderen. Per regio gaat het gemiddeld om 3.896 euro in Limburg, 4.248 euro in Antwerpen, 4.019 euro in Oost-Vlaanderen, 3.947 euro in West-Vlaanderen en 4.303 euro in Vlaams-Brabant. Met 4.924 euro ligt het gemiddelde loon in Brussel het hoogst.

De gemiddelde loonkloof tussen mannen en vrouwen daalt (heel) licht: de lonen van vrouwen stijgen op vijf jaar tijd forser dan bij mannen. Een vrouw verdient gemiddeld 3.822 euro (+ 24,9 procent op vijf jaar), een man 4.446 euro (+ 24,2 procent).

Sectoren en functies

Sectoren die het best betalen, zijn ook dit jaar chemie & farma, energie & milieu, bank & verzekeringen, en overheid op nummer vier. In horeca, toerisme, sport & recreatie, en in media, marketing & communicatie verdien je gemiddeld het minst.

De functies die qua gemiddeld loon het sterkst stijgen, zijn functies in onderwijs, vorming en training (+ 34,1 procent op vijf jaar tijd) en medische & paramedische functies, die er op vijf jaar tijd met 31,8 procent op vooruitgaan. De (gemiddeld) best verdienende functie is management en directie met gemiddeld 6.140 euro bruto per maand.

Extralegale voordelen nemen toe

Het aantal extralegale voordelen blijft maar stijgen. De gemiddelde werkende Belg kan rekenen op 6,63 extralegale voordelen. Maaltijdcheques en eindejaarspremie komen het meest voor.

Sinds 2019 is het gemiddelde aantal extralegale voordelen met 10,5 procent gestegen. Met name de voordelen in functie van thuiswerk, zoals de laptop en het internetabonnement, zijn op drie jaar tijd flink toegenomen. De mogelijkheid tot thuiswerk is zowel bij bedienden als bij het overheidspersoneel goed ingeburgerd.