Privacyverklaring

6 tips voor een succesvol fietsleaseverhaal in jouw bedrijf

8 april 2024
Tekst
partner content

Fietsleasing is razend populair, en da’s niet verwonderlijk als je ziet hoe fiscaal voordelig het is voor je werknemers. Daarom kiezen ook maar liefst 4 op de 10 werknemers voor de fiets voor hun woon-werktraject. Wil jij ook fietsleasing aanbieden aan je werknemers? Dankzij deze zes tips van o2o Bicycle Leasing wordt het verwezenlijken van een succesvol fietsleaseverhaal een fluitje van een cent!

1. Beslis onder welke vorm je fietsleasing zal aanbieden
Mobiliteitsbudget, cafetariaplan of brutoloonruil: zie je door de bomen het bos niet meer? Sta je als bedrijf helemaal achter de leasefiets en wil je hier een succes van maken? Als jouw paritair comité het toelaat, dan adviseert o2o Bicycle Leasing jou om te kiezen voor brutoloonruil. Waarom? Dat lees je in ons artikel ‘Hoe haal je het maximum uit jouw mobiliteitsplan’. Laat je hierin zeker ook bijstaan door jouw sociaal secretariaat.

2. Geen fiets zonder… fietsbeleid!
Fietsleasing is dus interessant, fiscaal voordelig en het geeft je toegang tot heel wat prachtige fietsen. Maar er komen ook wel wat verantwoordelijkheden bij kijken. Werknemers lenen hun fiets dus niet vrijblijvend, maar gaan een contract van drie of vier jaar aan. Net zoals bij een arbeidscontract, huurcontract of contract voor het afbetalen van een lening, moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Wat de voorwaarden van dat contract zijn, staat duidelijk beschreven in het fietsbeleid. We begrijpen dat je werknemers staan te trappelen om een fiets uit te kiezen, maar niet zonder eerst het fietsbeleid grondig door te nemen. ;-)

3. Spread the word: deel waarom fietsleasing interessant is
Deel de voordelen van fietsleasing actief met je werknemers. Zo is het fiscaal voordeel een grote drijfveer om voor een leasefiets te kiezen. Fietsleasing via de werkgever is namelijk vaak tot 40% voordeliger dan een privéaankoop. Iets waarvan je je werknemers graag op de hoogte brengt, toch?

o2o Bicycle Leasing helpt je daarbij! Bij de opstart van het fietsleaseverhaal in jouw bedrijf geven we je werknemers alles mee wat ze moeten weten over fietsleasing. Zo geven we allesomvattende kick-off presentaties en bieden we informatieve content, zoals blogs en rekenvoorbeelden waarin we het fiscaal voordeel van fietsleasing inzichtelijk maken.

Over het opstellen van al die informatie hoef je je dus geen zorgen te maken, want dankzij de communicatiepakketten die we jou aanleveren, verspreid je interne communicatie over fietsleasing makkelijk via intranet, e-mails of posters. Zo krijgen je werknemers de juiste informatie om een weloverwogen keuze te maken zonder dat jij er veel werk aan hebt.

4. Wijs hen op het unieke all-in pakket
Fietsleasing is een all-in pakket: je werknemers krijgen een leasefiets plus alle diensten die nodig zijn voor zorgeloos fietsplezier. Daarom zitten in de leaseprijs ook dekkingen en een onderhoudsbudget verwerkt.

Zo zijn de fietsen van je medewerkers beschermd tegen diefstal en schade én kunnen ze met het servicebudget hun fiets goed onderhouden, zodat deze in topconditie is als ze hun tweewieler aan het eind van het leasecontract teruggeven. En ja, ook deze dekkingen en het onderhoudsbudget betalen ze op een fiscaal voordelige manier!

En aan het einde van de rit? Dan geven je werknemers de fiets terug of kopen ze deze over aan de restwaarde!

5. Set the tone als werkgever
Doordat fietsleasing zo fiscaal voordelig is, maken sommige werknemers het erg bont met hun fietskeuze. Begrijpelijk ook, want die populaire racefiets, handige speed pedelec bakfiets of supercoole gravelbike waar ze al zo lang van dromen, ligt plots binnen handbereik.

“Hoewel we fietsdromen koesteren, willen we ook vermijden dat werknemers zich vergalopperen aan een te dure leasefiets”, aldus Caroline van o2o Bicycle Leasing. Daarom heb je als werkgever de mogelijkheid om zelf grenzen te stellen voor je werknemers. Dit kan je doen door een maximum leasebudget in te stellen op basis van het loon of statuut van je werknemers. Je kan ook de eigen bijdrage die werknemers kunnen doen tot een maximum beperken.

6. Vermijd VAA op de leasefiets van je werknemers
In tegenstelling tot een leasewagen, is de leasefiets vrijgesteld van VAA. Vanaf 1 januari 2024 is er wel een extra voorwaarde om belastingvrij van een leasefiets te kunnen genieten.
Waar het voorheen voldoende was om de fiets effectief te gebruiken voor een deel van de woon-werkverplaatsingen, is het vanaf heden niet langer toegestaan dat de werknemer zijn werkelijke beroepskosten bewijst in de aangifte van de personenbelasting. Enkel wanneer het wettelijk forfait wordt gevolgd, kan je belastingvrij genieten van de leasefiets.

Naar een succesvol fietsleaseverhaal met o2o Bicycle Leasing
o2o Bicycle Leasing maakt fietsleasing toegankelijk voor Belgische organisaties met minstens vijf werknemers. Met ons flexibel en gebruiksvriendelijk platform zorgen we dat fietsleasing opstarten en opvolgen snel én makkelijk is en dit zowel voor werkgevers, werknemers als fietshandelaars. Zo dragen we bij aan een mobiliteit die meer duurzaam, toegankelijk en betaalbaar is.