Exoskeletten, augmented reality, virtual reality, cobots ... het was er allemaal, vorige maandag, in het Open Atelier in Pelt.
Vlaams minister van Werk en Innovatie Jo Brouns lanceerde de proeftuin ‘Technologie voor Werkbaar Werk’ in het Open Atelier in Pelt. De minister gaat ervan uit dat een werkbare job een belangrijk factor is om mensen duurzaam aan de slag te houden of te krijgen.
Vandaar de proeftuin ‘Technologie voor werkbaar werk’ die innovatieve technologie inzet om het werk zowel fysiek als mentaal werkbaarder te maken. Exoskeletten, virtual reality, augmented reality enzovoort bieden ook kansen aan mensen die door fysieke of mentale oorzaken een afstand ervaren tot de arbeidsmarkt.
De belangrijkste drempels voor Vlaamse werknemers in de industriesector zijn een hoge werkdruk, fysieke belasting en de ééntonigheid van werk, zo blijkt uit onderzoek van het HIVA-Onderzoeksinstituut (KU Leuven).
De proeftuin ‘Technologie voor Werkbaar werk’ is het product van een samenwerking tussen VLAIO (Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen), Flanders Make (het onderzoekscentrum voor de maakindustrie en een aantal van zijn kernlabo’s), imec-IDLab-UGent, imec-SMIT-VUB, Sirris en het HIVA-Onderzoeksinsituut voor Arbeid en Samenleving (KU Leuven). Ze werkten samen technologiedemo’s uit die leidden tot ondersteuningsmiddelen voor de mentale, fysieke en organisatorische noden van specifieke doelgroepen op de arbeidsmarkt.
In het leerwerkbedrijf ‘Open Atelier’ in Pelt werd een demozaal opgezet die de modernste innovaties samenbrengt. Denk daarbij aan
Het voorbije jaar namen al 144 bedrijven deel aan acties van de proeftuin, maar de ambitie is om tegen eind 2024 800 bedrijven te bereiken. Er wordt over een periode van drie jaar 2,4 miljoen euro geïnvesteerd via VLAIO.
Verdoe jij ook te veel tijd met het opvolgen van alle nieuwtjes in je LinkedIn-feed? No worries, wij verzamelen alles wat nieuw is in de hr-wereld. Al die nieuwtjes komen wekelijks in jouw mailbox terecht.