Privacyverklaring

Werkende 55-plussers ervaren hoger welzijn dan jongere collega’s

5 september 2023
Tekst
Melanie De Vrieze
Beeld
Securex

De werkende 55-plusser in België scoort zijn algemeen welzijn met 6,7 op 10 hoger dan dat van jongere collega’s (6,4). Dat blijkt uit een bevraging bij 1.500 werknemers en zelfstandigen door Securex. “Mensen die zich goed in hun vel voelen, presteren beter op het werk. Deze welzijnscijfers benadrukken de waarde van de 55-plusser op de arbeidsmarkt”, zegt Frank Vander Sijpe.

Securex voert onderzoek uit naar het welzijn van werkende Belgen voor hun kennisplatform Fit for Change, dat gericht is op hr-experts, startende en gevestigde ondernemers. Hierbij werd onderzocht hoe het gesteld is met het welzijn bij 55-plussers aan de hand van het persoonlijk, professioneel en maatschappelijk welzijn.

De algemene welzijnsscore voor werkende 55-plussers in België is 6,7 op 10, wat iets hoger ligt dan dat van de werkenden onder de 55 (6,4). Het maatschappelijk welzijn van beide groepen ligt gelijk op 5,6 op 10, maar zowel het persoonlijk (7,2) als het professioneel (7,1) welzijn ligt hoger dan dat van de jongere werknemers (respectievelijk 6,9 en 6,8).

Professioneel welzijn

Het professioneel welzijn geeft aan hoe goed iemand zich voelt op het werk. Securex onderzocht de belangrijkste factoren. In de top drie staat het graag doen van de job op nummer één. De tweede plaats verschilt: bij 55-plussers is dit het evenwicht tussen werk en privé, terwijl bij werkende Belgen onder de 55 jaar de relaties met collega's en leidinggevenden belangrijker zijn. Op de derde plaats staat voor beide leeftijdsgroepen de verloning voor het werk. 55-plussers ervaren een hogere mate van vervulling van deze vier factoren dan hun jongere collega's. Tegelijkertijd evalueren zij de rol die de werkgever vandaag speelt voor elk van deze factoren als positiever dan hun jongere collega’s.

Werk boost gezondheid

Frank Vander Sijpe, director HR Trends & Insights bij Securex, licht toe. “Het is duidelijk dat werkende 55-plussers vaak hogere welzijnsscores laten optekenen dan hun jongere collega’s. Werknemers die zich goed voelen, presteren ook beter. Al is het belangrijk te wijzen op het ‘healthy worker’-effect. Het zijn de gezondste en meest competente 55-plussers die nog aan het werk zijn. Omgekeerd boost werk ook de gezondheid. Deze cijfers benadrukken dus het belang om 55-plussers aan het werk te houden, ook al zijn ze relatief gezien duurder dan hun jongere collega's.