Privacyverklaring

Steeds meer bedrijven in ons land willen thuiswerk terugschroeven

19 maart 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Ellen Van Grunderbeek - Acerta

In ons land lijkt de trend ingezet dat bedrijven verwachten dat werknemers opnieuw meer naar kantoor komen. Drie op de vier werknemers werken al minstens drie dagen per week op kantoor. 41 procent wil nog vaker thuiswerken, terwijl 31 procent van de bedrijven wil dat ze meer naar de werkvloer afzakken. “We zitten op een kantelpunt. Het evenwicht tussen thuiswerk en werken op kantoor komt in ondernemingen opnieuw op de agenda”, aldus Acerta Consult.

Vier jaar geleden stapten we de eerste coronalockdown in. In de bedrijven waar thuiswerk meteen mogelijk was, groeide het afstandswerk uit tot de norm. Sindsdien vonden veel bedrijven en hun werknemers een goed evenwicht binnen het zogenaamde ‘hybride werken’. Recent kondigden in de VS enkele techreuzen aan dat managers terug meer kantoor moeten komen. De trend naar meer kantoorwerk lijkt zich verder te zetten in ons land. Het onderzoek polste naar de thuiswerkverwachtingen van zowel werkgevers als werknemers.

Minstens drie dagen per week op kantoor

Iets meer dan de helft van de werkgevers (53 procent) verwacht dat hun werknemers minstens drie dagen per week op de werkvloer aanwezig zijn. Vorig jaar was dat nog 57 procent. Vooral kmo’s verwachten dat werknemers nog meer dan de helft van de week thuiswerken.

Toch komen werknemers in de praktijk gemiddeld vaker naar kantoor dan hun werkgever officieel van hen verwacht. Driekwart pendelt minstens drie dagen per week naar kantoor. Zowat de helft van de werknemers vindt minstens drie dagen op kantoor en de rest thuiswerken de ideale verdeling.

Gelijkaardige appreciatie van thuiswerk door werkgevers en werknemers

“We zien bij werkgevers en werknemers een gelijklopende visie op thuiswerk. Er is nood aan goede afspraken over onderlinge samenwerking en teammomenten. Ook nu thuiswerk niet meer nieuw is, blijft het belangrijk dat zeker leidinggevenden daar attent voor zijn. Zij waken over de betrokkenheid en over regelingen rond deconnectie”, aldus Ellen Van Grunderbeek, juridisch experte bij Acerta.

Toekomstverwachtingen over thuiswerk lopen uiteen

De toekomstige ideale verdeling tussen thuiswerk en kantoorwerk verschilt tussen werkgever en werknemer. Bijna een derde van de bedrijven wil het structureel thuiswerk terugschroeven. Maar 12,7 procent wil meer thuiswerk in de organisatie invoeren. Ruim de helft van de bedrijven vindt de huidige balans goed.

Bij thuiswerkende werknemers zien we de omgekeerde beweging: 41 procent wil meer van thuis uit werken. 54 procent is tevreden met de huidige verdeling en maar 5 procent wil graag minder van thuis uit werken.

Thuiswerk versie 2.0

De verwachtingen van werkgevers en werknemers over de evolutie van thuiswerk lopen uiteen. Beide partijen erkennen dat thuiswerk een positief effect heeft op de balans tussen werk en privé. Het is ook een troef om talent aan te trekken en te behouden, en het voorkomt ziekteverzuim. Ellen Van Grunderbeek: “Toch rijzen er steeds meer vragen bij werkgevers over het niveau van de productiviteit. Dat vraagt vertrouwen. Werkgevers en leidinggevenden moeten hun werknemers voldoende autonomie geven om hun werk zelf in te vullen. Een extra bezorgdheid is betrokkenheid, namelijk de vrees dat thuiswerkers minder voeling houden met het bedrijf waarvoor ze werken. Dat is zeker een reële uitdaging.” Volgens Ellen Van Grunderbeek is het begrijpelijk dat, na de boost van vier jaar geleden, een evaluatie volgt van het thuiswerkbeleid. “Dat gebeurt best in dialoog en op een constructieve manier. Hybride werken zal niet meer verdwijnen. Werkgevers gebruiken het als een troef in tijden van arbeidskrapte en het draagt bij aan duurzaam werkgeverschap.”

Bron: Acerta Consult en het onderzoeksbureau Indiville op basis van een representatief staal van meer dan 500 Belgische werkgevers en meer dan 2.700 werknemers.