In het huidige HR-landschap is mobiliteit in het kader van flexibel verlonen niet meer weg te denken. o2o Bicycle Leasing is een ervaren partner in fietsleasing en adviseert hoe je als bedrijf het maximum kan halen uit jouw mobiliteitsplan. We laten Wim Floré aan het woord, co-founder van o2o, om meer duidelijkheid te scheppen.
Mobiliteitsbudget
Het mobiliteitsbudget kan je gebruiken als alternatief voor de bedrijfswagen. De werknemer heeft de keuze om de totale kost van een bedrijfswagen in te zetten naargelang de persoonlijke voorkeuren en behoeften. Zo kan deze zelf kiezen voor een zuinigere wagen, alternatieve mobiliteitsoplossingen (openbaar vervoer, fietsleasing), nettovergoedingen (huur-en hypotheekkosten) of een cash-optie. Het mobiliteitsbudget stimuleert een multimodale aanpak en geeft werknemers keuzevrijheid en flexibiliteit bij het invullen van hun mobiliteitsbehoeften.
Cafetariaplan
Een cafetariaplan biedt werknemers dan weer de mogelijkheid om delen van het loon (brutoloon, bonus, eindejaarspremie, ...) om te ruilen voor andere voordelen, zoals een aanvullende sociale zekerheid, extra vakantiedagen, elektronica of een tandverzekering. Dit is budgetneutraal voor de werkgever en geeft werknemers de vrijheid om hun loon fiscaal voordelig te optimaliseren.
Fietsleasing
Fietsleasing kan deel uitmaken van zowel een mobiliteitsbudget als van een cafetariaplan, maar is ook een losstaande optie. Het verloopt dan via flexibilisering van het loon (brutoloon, eindejaarspremie, ...).
Wanneer je werknemers de leasefiets gebruiken voor het woon-werkverkeer, is dit vrijgesteld van belastingen, RSZ en patronale bijdragen, met een financieel voordeel van gemiddeld 40%. Na afloop van het contract kan de werknemer de fiets overnemen aan de restwaarde of kosteloos teruggeven waarbij de fiets wordt opgehaald bij de werknemer thuis.
Als werkgever kan je ook een extra bijdrage doen aan het leasebudget van je werknemer. Zo stimuleer je de fiets als vervoermiddel voor het woon-werkverkeer én werk je aan je employer branding. Win-win dus!
Om een goede keuze te maken, is het belangrijk om zowel de voordelen als beperkingen te begrijpen. Het mobiliteitsbudget is alleen beschikbaar voor werknemers die recht hebben op een bedrijfswagen. Wil je fietsleasing aanbieden aan al je werknemers, dan dien je naast het mobiliteitsbudget toch nog een apart plan op te stellen voor werknemers zonder bedrijfswagen.
In de eerste pijler van het mobiliteitsbudget leg je vast voor welke bedrijfswagen je kiest. Dit zorgt ervoor dat mensen nadenken over hun budget in functie van een wagen, waardoor er voor andere opties, zoals fietsleasing of openbaar vervoer uit pijler 2, mogelijk te weinig budget overschiet. Hierdoor zullen bepaalde, vaak duurdere, fietstypes zoals cargofietsen en speed pedelecs niet meer mogelijk zijn, en verlies je het voordeel van flexibiliteit en keuzevrijheid van fietsleasing.
Is er toch voldoende budget, dan trekken deze duurzame mobiliteitsalternatieven vaak aan het kortste eind: zo zijn er in pijler 2 andere mogelijkheden waarvan je de privé-nettokosten belastingvrij kan inbrengen, zoals huur-of hypotheekkosten. Bovendien kan pijler 3 van het mobiliteitsbudget worden omgezet in cash met een belastingvoet van 38%. Dit percentage is lager dan de belasting op het brutoloon, waardoor het een aantrekkelijke stimulans is om te kiezen voor deze optie.
Wil je als bedrijf fietsleasing aanbieden aan je werknemers? Dan geven wij nog als tip mee dat je het grootste fiscale en financiële voordeel voor je werknemers behaalt met flexibel verlonen, in plaats van het mobiliteitsbudget.
Als expert in duurzame mobiliteit en fietsleasing geeft Wim Floré het volgende advies: “Het mobiliteitsbudget en de voordelen via flexibel verlonen zijn een ‘en-en verhaal’: de twee benaderingen vullen elkaar perfect aan.”
Het mobiliteitsbudget zorgt voor een nieuwe omwenteling in het denken rond mobiliteit. Dit door werknemers aan te sporen om bewust te kiezen voor groenere mobiliteitsvormen, waar we bij o2o volledig achterstaan.
Daarbovenop kan fietsleasing via flexibel verlonen perfect naast het mobiliteitsbudget bestaan, in een cafetariaplan of als losstaande optie. Wanneer organisaties succes willen behalen met fietsleasing, raadt o2o aan om fietsleasing altijd op te nemen in het kader van brutoloonruil of een cafetariaplan. Op deze manier profiteren al je werknemers van aantrekkelijke mobiliteitsoplossingen zonder de beperkingen die het mobiliteitsbudget met zich meebrengt.
Als HR-medewerker is het belangrijk om de verschillende mogelijkheden te kennen en samen te werken met mobiliteitsaanbieders en experten zoals o2o, die de meest geschikte mobiliteitsoplossingen uitwerken. Contacteer ons vrijblijvend via sales@o2o.be en we bekijken samen met jou, kosteloos, hoe je jouw mobiliteitsbeleid het beste vorm geeft. Samen #wijsopweg!
Verdoe jij ook te veel tijd met het opvolgen van alle nieuwtjes in je feed? No worries, wij verzamelen alles wat nieuw is in de hr-wereld. Al die nieuwtjes komen wekelijks in jouw mailbox terecht.