Privacyverklaring

Hoe als manager omgaan met vakbonden: een leidraad met vijf adviezen

21 maart 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
An Moernaut by Diego Franssens

An Moernaut van Novartis geeft op basis van haar jarenlange ervaring met syndicale relaties, vijf waardevolle adviezen over hoe als manager om te gaan met vakbonden.

1. Erken en herken wat vakbonden doen

Ze zijn onmiskenbaar, bijvoorbeeld in het verlenen van bijstand aan werknemers, adviseren in het jaarlijkse opleidingsplan, goedkeuren van overuren, afsluiten van cao’s of bemiddeling bij conflicten. Daarom is het aangewezen ze te erkennen in hun rol. Herken ook hun doel en de reële afmetingen van hun mandaat.

2. Omgekeerd, durf jezelf als leidinggevende te laten erkennen door de vakbondsvertegenwoordigers

Wees overtuigd van je bevoegdheden in de materie. Kies niet voor de gemakkelijkheidsoplossing door de vragen naar de hr-experts te duwen, want dan hol je je eigen rol uit.

3. Wees proactief bezig met de relatie met de vakbonden

Informeer, luister actief, zoek een win-win, wees alert voor hun doelen, start met het beoogde einde in gedachten en handel datagedreven in het belang van beide partijen. Krijg je een vraag, zet dan een stap terug en reflecteer. Neem de tijd om je voor te bereiden en eventueel een expert te raadplegen. Net zoals je dat doet in een business case.

4. Durf het wettelijke kader in te roepen, de vakbonden doet dat ook

Ken de grenzen en bevoegdheden van het syndicale mandaat, bijvoorbeeld over confidentialiteit of over de nodige tijd die een werknemer mag besteden aan vakbondswerk.

5. Blijf aan het stuur als leidinggevende

Doe wat je zegt en zeg wat je doet. Ga tussen je troepen staan en pak problemen aan. Zo voed je het draagvlak van de andere partijen niet. Want ook jij bent als leidinggevende onmiskenbaar.

Deze vijf adviezen komen uit een lang interview met hr director An Moernaut dat is verschenen in HRmagazine in maart. Interesse in een membership? Contacteer gerust Murielle Cosyns.