Privacyverklaring

Easyvest lanceert pensioenfonds op basis van indexfondsen

5 augustus 2024
Tekst
Thomas Laureys
Beeld
Matthieu Remy en Corentin Scavee

Het fintech bedrijf Easyvest, opgericht door Matthieu Remy (ceo) en Corentin Scavee (head of wealth management), start een fonds waarmee werkgevers een aanvullend pensioen kunnen opbouwen voor hun werknemers. Easyvest zal de stortingen volledig beleggen in indexfondsen, zowel grote als kleine werkgevers kunnen aansluiten.

Momenteel bestaan 80 procent van de aanvullende pensioenplannen voor werknemers uit groepsverzekeringen. Die contracten beleggen voornamelijk in tak 21-producten, die het kapitaal garanderen, en voorzien in een gegarandeerde basisrente en een eventuele extra winstdeelneming per jaar. Daarbij wordt vooral gekozen voor veilige, maar weinig rendabele, staatsobligaties.

De resterende 20 procent van de markt bestaat uit pensioenfondsen die meer in aandelen beleggen. Hoewel risicovoller, leveren die op de lange termijn meer rendement op. Cijfers van de sectororganisatie PensioPlus onderschrijven dit verschil in opbrengst. Belgische pensioenfondsen behaalden de afgelopen 40 jaar een gemiddeld rendement van 6,2 procent. Daarmee zijn ze goed voor ongeveer drie keer zoveel rendement als dat van de groepsverzekeringen, die rond de 2 procent schommelen.

Vanwege hun kosten waren pensioenfondsen tot nu toe echter voorbehouden voor zeer grote bedrijven, paritaire sectoren en sommige overheidsinstellingen. Het Easyvest Pension Fund wil de toegang tot dit soort pensioenplannen verbreden door de kosten te spreiden over verschillende werkgevers en alles te digitaliseren. Werkgevers kunnen zich, ongeacht hun grootte, aansluiten bij het Easyvest pensioenfonds. Bovendien is dit fonds volledig gebaseerd op ETF-indexfondsen, die passief de beurs volgen. Easyvest wil zo de kosten drukken en voor extra rendement zorgen.

Daarbij schuwt het de ambities niet en wil het fintech bedrijf op tien jaar tijd 10.000 Belgische werkgevers overtuigen om zich aan te sluiten bij het Easyvest Pension Fund. Dat zou neerkomen op 100.000 Belgische werknemers, goed voor een beheerd vermogen van één miljard euro. Om dit te bereiken zet Easyvest sterk in op eenvoud en gebruiksgemak. Op de website kunnen hr-afdelingen enerzijds de pensioenplannen van hun werknemers in een paar kliks openen en beheren. Anderzijds kunnen werknemers makkelijk de evolutie van hun pensioenkapitaal in realtime opvolgen. Daarbij tracht Easyvest moeilijk beleggingsjargon te vermijden en volledige transparantie over de kosten en belastingen te bieden.