Privacyverklaring

HRupdate 14 maart: Obstakels naar jobs nivelleren

13 maart 2024
Tekst
Gert Verlinden

Waar was jij exact vier jaar geleden? Ik dronk een laatste koffie op een verwarmd terras alvorens de eerste lockdown het land in een wekenlange stilde hulde. Werken op afstand evolueerde daarna tot hybride werken. Geen hype meer, wel een duurzaam ingeburgerde hr-praktijk. Onze noorderburen klagen over de Dido-economie. Niets vandoen met de Britse singer-songwriter, wel met overvolle wegen en kantoren op dinsdag en donderdag. Goede afspraken over wie waar, wanneer en hoe werkt blijven een succesfactor.

Nog een fenomeen dat sinds de lockdowns hoog op de prioriteitenlijst van hr blijft staan, is de aandacht voor welzijn. Uit de Digimeter blijkt dat het dagelijkse TikTok-gebruik van jongeren piekt. Inez Myin-Germeys onderzocht de invloed op het welzijn van de volgende generatie werknemers. Resultaat? Technologie blijkt een doeltreffend digitaal verlengstuk voor mentaal welzijn.

Hoe de werknemers van Van Hool zich voelen, laat zich raden. We leven met hen mee en denken tegelijk al vooruit. Van Hool vertegenwoordigt een fascinerend testscenario voor het traject van up- & reskilling waar een gedeelte van de arbeidsmarkt voor staat, onder invloed van generatieve AI en vergrijzing. Het is een kans voor VDAB om zijn rol als arbeidsmarktregisseur te spelen. De arbeidsbemiddelaars weten hoe de obstakels naar een job te nivelleren. Dat leert het bemoedigende voorbeeld van de interregionale jobmobiliteit.

Onze inspiratie