Privacyverklaring

HRupdate 21 augustus: veranderen met de glimlach

21 augustus 2024
Tekst
Gert Verlinden

Stoffel Bollu implementeerde bij het Belgische Cheops Technology een nieuwe hr-strategie. In een organisatie waarin kennismedewerkers het belangrijkste kapitaal vormen, gaat die strategie uiteraard hand in hand met de bedrijfsstrategie. Het veranderingsproces verliep democratisch, met inbreng van medewerkers die hun stem mogen laten horen, en met respect voor het diffuse concept ‘bedrijfscultuur”.

Dat Cheops Technology z’n beslissingscentrum langs een Vlaamse steenweg heeft, biedt ongetwijfeld voordelen om een veranderagenda vlotter te realiseren. Want Frank Van Helsmoortel beschrijft in zijn column de prangende spagaat waarin de hr-afdeling van een Belgische vestiging van een buitenlandse multinational zich bevindt, zeker in een context van een reorganisatie.

De helft van de respondenten op onze wekelijkse maandagochtendpoll wijst in dat verband naar de lokale wetgeving als obstakel. De complexe Belgische arbeidswetgeving uitleggen aan het overzeese hoofdkantoor blijft een uitdaging wanneer je een organisatorische verandering plant.

Rouwen hoort ook bij verandering. Uit onderzoek blijkt dat werknemers onvoldoende steun ervaren van hun werkgever in een rouwperiode. Omgekeerd is de verandering omarmen met de glimlach een alternatieve copingstrategie. Want humor op het werk blijkt een superkracht. Zestig procent wil meer lachen op kantoor. Humor als glijmiddel voor een veranderstrategie?

Onze inspiratie deze week: