Privacyverklaring

Drie op de tien werknemers krijgen geen ruimte om te rouwen na verlies van dierbare

12 augustus 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Marysia Kluppels

Ruim drie op de tien Belgen (31 procent) vinden dat ze geen of onvoldoende steun krijgen van hun werkgever om te rouwen wanneer ze een dierbare verliezen. Dat blijkt uit een bevraging van uitvaartspecialist DELA bij ruim 2.000 Belgen. Het rouwverlof, dat drie jaar geleden verhoogde van drie naar tien dagen, is een mooie evolutie maar​ geen zaligmakende oplossing. Marysia Kluppels van DELA geeft vijf tips om gepast om te gaan met rouw en verlies.

Drie jaar geleden breidde de overheid het rouwverlof bij het overlijden van een partner of kind uit van drie naar tien dagen. Dat was een eerste stap in de goede richting om de Belg te helpen bij het rouwproces. “Maar extra rouwverlof is geen allesomvattende oplossing voor werknemers bij overlijden van een collega, goede vriend, partner of familielid,” aldus Marysia Kluppels van DELA.

“Een langer rouwverlof bij een ingrijpend verlies heeft rouwen niet extra bespreekbaar gemaakt op de werkvloer. Wanneer we geconfronteerd worden met het verlies van een collega of diens dierbare weten we onszelf niet altijd een gepaste houding te geven.”

Vijf concrete tips van Marysia Kluppels om het taboe rond rouwen op de werkvloer te doorbreken:

1. Handgeschreven steunbetuiging

“Probeer in de eerste plaats als goede collega aanwezig te zijn op de begrafenis wanneer je collega een familielid heeft verloren. Stem dit wel af met de familie en je leidinggevende ​en maak werk van een handgeschreven condoleancekaart, liefst met enkele persoonlijke zinnen. Je collega en zijn familie voelen door die steunbetuiging dat je tijd hebt gemaakt voor die laatste boodschap en dat je er bent voor hem of haar. Ook de dagen en weken na de uitvaart.”

2. Geen snelle troost, maar luisterend oor

“Toon dat het verdriet van je collega je raakt. Laat je daarbij niet afschrikken door het feit dat je niet weet wat te zeggen. Betrokkenheid is minstens even belangrijk als de juiste dingen zeggen. Snelle troost bestaat niet. Vermijd clichés als ‘De tijd heelt alle wonden’ of ‘Je komt hier wel doorheen’. Geef geen advies, maar bied je collega vooral een luisterend oor. Een rouwproces verloopt voor iedereen overigens anders. Het verlies kan ook jaren nadien nog heel sterk aanwezig zijn.”

3. Haal samen warme herinneringen op

“Sta je open voor een gesprek met je collega, maar weet je niet goed hoe je een gesprek aanknoopt met je rouwende collega? Dan kan het helpen om anekdotes aan te halen die je collega je over de overledene verteld heeft. Of haal herinneringen op aan momenten waarop de overleden dierbare ook aanwezig was, zoals een personeelsfeest. Die herinneringen betekenen veel.”

4. Onderschat de kracht van een kop koffie niet

“Een klein gebaar kan wonderen doen en een rouwende collega veel troost bieden. Breng hem of haar bijvoorbeeld een kopje koffie of een tasje soep. Of spreek hem of haar aan over een foto van de overledene op het bureau. Zo geef je je collega het gevoel dat die er niet alleen voor staat en zijn hart kan luchten bij je als dat nodig is.”

5. Neem werk uit handen

“Ben je geen goede prater of blijft de schrik overheersen om de verkeerde zaken te zeggen? Dan kan je je rouwende collega ook op een andere manier helpen. Je helpt een collega ook enorm door dagdagelijkse taken uit handen te nemen. Je hoeft het daarbij niet ver te zoeken. Hulp om deadlines te halen of eens een vergadering overnemen op moeilijke momenten creëert ruimte om te rouwen voor je collega.”