Privacyverklaring

Deconnecteren ja of nee? De stem van de ceo

1 augustus 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Geert De Rycke

De wet op deconnectie viert na de zomer zijn tweede verjaardag. De zomermaanden zijn een waardevolle periode om de wet op zijn kracht te evalueren. Welke afspraken bestaan er in uw organisatie over de bereikbaarheid van werknemers tijdens de zomervakantie? Welke methode past u voor uzelf toe?

In de rubriek ‘intervisie’ van HRmagazine stellen we de vraag aan een hr-manager, een Generation Z-student én een ceo. Vandaag: de stem van de ceo.

Onbeperkt verlof en totale deconnectie

Geert De Rycke, ceo van fietsleasingbedrijf o2o, kiest voor actieve vakanties waar de dagen goed gevuld zijn. Hij heeft dan geen tijd om aan het werk te denken, laat staan er mee bezig te zijn. “Ons systeem van onbeperkt verlof zorgt voor medewerkers die processen helder documenteren en transparante afspraken maken over permanentie tijdens de vakantie.”

De passie voor actieve vakanties brengt Geert De Rycke en zijn gezin deze zomer naar Marokko. Ze snuiven cultuur en natuur op en ondernemen meerdaagse trektochten, vergezeld van ezels en dromedarissen. “In die omstandigheden is er geen wifibereik. Zelfs telefoneren is allerminst evident. Ideaal om te deconnecteren”, lacht hij.

Bij o2o geniet iedereen van onbeperkte vakantie. Daardoor komt de vakantieregeling het volledige jaar ter sprake in de teams. Ook het managementteam maakt een zogenaamde vervangtabel. De medewerkers moeten zichzelf organiseren en onderling de afwezigheden opvangen. “Het bedrijf is procesgeoriënteerd. De opdrachten zijn goed gedocumenteerd. De vervangers kunnen er mee aan de slag wanneer iemand op vakantie is. De nood om de collega op vakantie lastig te vallen, is beperkt en uitzonderlijk.”

Het systeem van onbeperkte vakantie leidt niet tot medewerkers die buitensporig afwezig zijn, integendeel. “Het werk moet gedaan worden en de resultaten behaald worden. Mensen houden van hun job en nemen er verantwoordelijkheid voor op. Het gebeurt zelfs dat we medewerkers aanspreken na de zomer dat het tijd is om hun vakantie op te nemen. Iedereen is samen verantwoordelijk om het systeem te behouden”, aldus Geert De Rycke. Hij vindt het belangrijk dat iedereen deconnecteert en herbront. De wet op deconnectie is bij o2o een non-issue.