Privacyverklaring

Deconnecteren ja of nee? De stem van de student

31 juli 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Victor Laroy

De wet op deconnectie viert na de zomer zijn tweede verjaardag. De zomermaanden zijn een waardevolle periode om de wet op zijn kracht te evalueren. Welke afspraken bestaan er in uw organisatie over de bereikbaarheid van werknemers tijdens de zomervakantie? Welke methode past u voor uzelf toe?

In de rubriek ‘intervisie’ van HRmagazine stellen we de vraag aan een hr-manager, een Generation Z-student én een ceo. Vandaag: de stem van de student.

Geen scheiding tussen werk en privé

Victor Laroy is een student uit Generatie Z. Hij behaalt deze zomer zijn masterdiploma in Logistiek en Maritiem Management. Is zijn generatie vergroeid met de smartphone? “Om het beste te geven van mezelf, maak ik geen onderscheid tussen werk en privé. Maar ik zie generatiegenoten wel bewust kiezen voor balans.”

Victor Laroy is trots dat hij na twee bachelordiploma’s deze zomer ook een masterdiploma in de wacht sleept. Hij beschouwt die prestatie als niet voor de hand liggend, door zijn technische studieachtergrond in het middelbaar onderwijs. Het illustreert zijn gedrevenheid en ambitie. “Mijn ouders zijn ondernemers en ik heb altijd gezien dat ze ’s avonds en in het weekend bereikbaar waren. Ik heb de smartphone altijd op zak, maar plan bewust wanneer ik onbereikbaar wil zijn om gefocust te studeren of aan mijn thesis te werken.”

Tijdens de uitoefening van zijn studentenjob is Victor Laroy ook voortdurend bereikbaar. Hij distribueert medicijnen naar apothekerszaken en staat toe dat zijn werkgever hem contacteert na de werkuren. “Omdat ik deze studentenjob al jaren uitoefen, ontwikkelde ik een band met de collega’s en de teamleider. Het stoort me niet om professionele berichten te ontvangen om bijvoorbeeld in te springen. Het maakt deel uit van de job.”