In tegenstelling tot Frankrijk, het Europese land met de meeste werknemers-aandeelhouders, blijft ons land achter op het gebied van werknemersparticipatie in het kapitaal van hun bedrijf. Technord heeft onlangs besloten zich bij de pioniers te voegen. Ceo Philippe Foucart en hr-directeur Yannik Broquet leggen de drijfveer achter deze aanpak uit en delen de lessen van dit project.
"Werknemersaandeelhouderschap hebben we natuurlijk niet zelf uitgevonden", erkent Philippe Foucart nederig. Samen met zijn zus Bénédicte bezat hij tot voor kort honderd procent van het familiebedrijf. "Het innovatieve aan onze regeling is dat het geen overdrachtsproject is en niet gericht is op kapitaalwerving, wat vaak de context is waarin aandeelhouders dit doen.”
De logica hier is anders. "In een oorlog om talent lijkt het ons essentieel om personeel te behouden en aantrekkelijk te blijven op de markt", legt hij uit. "In een dienstverlenend bedrijf is er geen magisch product: het zijn de mensen die het verschil maken. Wij geloven dat werknemersparticipatie en mede-eigenaar worden van je bedrijf een sterke stimulans is voor langdurige samenwerking. Daarnaast werven we veel nieuwe medewerkers aan: vorig jaar waren dat er zestig, sinds begin dit jaar nog eens twintig en we zijn nog altijd op zoek naar extra werkkrachten.”
Technord heeft zich al jaren ingezet voor een socio-economisch management dat erop gericht is het personeel te betrekken, te ontwikkelen en te belonen voor hun bijdrage aan het bedrijfssucces. "We durven te denken dat we een andere werkgever-werknemersrelatie aanbieden", merkt Yannik Broquet op.
Philippe Foucart en Yannik Broquet doen geen moeite om te verbergen dat de operatie een grootschalig project was van meer dan twee jaar. Dat heeft geleid tot de beslissing om twintig procent van de aandelen van de Technord-groep te verkopen via een vehikel met de naam Technord Actionnariat Salarié (TAS).
Om de prijs van het aandeel vast te leggen, is de groep gewaardeerd door experts op basis van de ebitda van de afgelopen drie jaar en de kaspositie. "We kozen bewust voor een lagere prijs dan de markt, met voorzichtige toekomstverwachtingen. Bij verkoop aan een concurrent hadden we een andere prijs gehanteerd." De financiële bijdrage van de werknemers dekt een derde van het volume van de aandelen van Technord die door de familieaandeelhouders te koop zijn aangeboden. Dit werd verder aangevuld door een financiële interventie van Wallonie Entreprendre en tot slot door een verkoperslening van de twee oorspronkelijke aandeelhouders.
Yannik Broquet benadrukt het belang van opleiding en vorming voor het succes van het project. "We begonnen met een grote bijeenkomst om het personeel te informeren over het project, de drijfveren en de financiële aspecten. Je moet voorzichtig blijven met rendementshypotheses. Het blijft risicokapitaal. Dat moet iedereen begrijpen."
Philippe Foucart voegt toe: "Ons personeel telt voornamelijk niet-financiële profielen. Sommigen verwarren omzet en winst. Het is belangrijk om alles in eenvoudige woorden uit te leggen en misverstanden te voorkomen.”
Alle medewerkers konden hun vragen stellen en kregen antwoord. "Het gebeurde dat we niet direct de antwoorden hadden”, geeft de hr-directeur toe. “De materie is zeer technisch. In dat geval communiceerden we dat in alle transparantie. We informeerden ons verder en kwamen terug met de antwoorden.”
Het hele managementcomité werd aandeelhouder. Dat was een voorwaarde voor de lancering van het project. Het volledige personeel heeft toegang tot de informatie, wat essentieel is voor succes. Resultaat: 65 procent van de werknemers investeerde in hun bedrijf. "Dat is boven mijn verwachtingen", zegt Philippe Foucart. "Ik zag vijftig procent als ambitieus. Het bedrijf heeft nu 260 aandeelhouders die twintig procent van de groep bezitten, met een diverse samenstelling van arbeiders tot directeuren. Hoewel niet alle categorieën gelijk vertegenwoordigd zijn, verwacht ik dat de interesse zal toenemen. Zelfs vakbondsleden hebben geïnvesteerd."
Voor de instap in het kapitaal en de uitstap zijn verschillende tijdskaders gepland. "De eerste in 2024, daarna elke drie jaar. De volgende kans is dus in 2027", geeft de ceo aan. "Het is namelijk niet de bedoeling om een aandelenmarkt te creëren. Het idee is juist dat mensen zich op de lange termijn engageren. We willen niet dat die financiële dynamiek de dagelijkse gang van zaken in het bedrijf overneemt.”
De medewerkers die nu niet in het kapitaal zijn gestapt, kunnen dat over drie jaar doen. "Op voorwaarde dat er aandelen te koop zijn en er dus aandeelhouders uitstappen tegen dat moment", merkt Yannik Broquet op. "Tot die tijd kunnen medewerkers niet verkopen, behalve in specifieke gevallen, bijvoorbeeld bij geldnood (echtscheiding, ziek kind, …) of bij gedwongen verkoop (ontslag, pensioen, overlijden).
Een prioriteitsvolgorde is ook vastgesteld voor het verwerven van beschikbare aandelen: eerst de nieuwe werknemers die na de mogelijke instap in het kapitaal in het bedrijf zijn toegekomen. Vervolgens degenen die al aandelen hebben en er meer willen verwerven of het maximumplafond willen bereiken. Ten slotte degenen die niet bij de start van het project zijn ingestapt, maar willen toetreden."
De hr-directeur benadrukt de benodigde voorzichtigheid bij het lanceren van dergelijke operaties. "Onze rol als werkgever kan worden beïnvloed als we het verkeerd aanpakken. Een werknemer aandeelhouder laten worden, is niet onbelangrijk. Bij ons heeft hij zowel de rol van medewerker als aandeelhouder, met verschillende statuten. We hebben beloofd dat niet-aandeelhouders hetzelfde informatieniveau, dezelfde winstpremie en dezelfde behandeling blijven krijgen. Niets mag op dat niveau veranderen."
De ceo is overtuigd: "Dit systeem zal het bedrijf versterken door menselijke, sociale en economische prestaties te combineren. Onderzoeken tonen aan dat werknemersaandeelhouderschap tot betere resultaten leidt." Yannik Broquet voegt toe: "Het personeel is al jaren trots om voor dit bedrijf te werken. Maar we wisten niet hoe deze trots om te zetten in investeringen en een visie op lange termijn. We zijn blij dat een jonge ingenieur of een ervaren technicus zichzelf nog altijd binnen het bedrijf ziet in 2027 of daarna. Het succes van de operatie is een uitstekende indicatie voor het vertrouwen in Technord."
Verdoe jij ook te veel tijd met het opvolgen van alle nieuwtjes in je feed? No worries, wij verzamelen alles wat nieuw is in de hr-wereld. Al die nieuwtjes komen wekelijks in jouw mailbox terecht.