Privacyverklaring

Tijd maken voor diepe gesprekken

10 juli 2024
Tekst
Melanie De Vrieze
Beeld
Anouk Dirix

De zomer komt er weer aan. Voor veel mensen een tijd om even te vertragen, te onthaasten en terug te gaan naar de basis. Anouk Dirix geeft enkele boekentips voor deze zomer en vertelt hoe zij erin slaagt om te deconnecteren.

Anouk Dirix, regional labor & employment senior counsel bij ExxonMobil, is beroepsmatig heel actief, waardoor er vaak te weinig tijd is om te lezen. Toch liggen haar boeken voor de komende zomermaanden klaar. Ze leest zowel fictie als non-fictie.

“Bij non-fictie gaat mijn voorkeur naar thema’s binnen de psychologie. De romans dienen om heel even in gedachten te verzinken en zich in een andere wereld te winnen.” De komende weken zal ze lezen in A Little Life (Hanya Yanagihara), The 5 AM Club (Robin Sharma), Verbolgen verbonden (Peter Adriaenssens), Hoe zware dagen dragen (Uus Knops) en Thinking Fast & Slow (Daniel Kahneman). Ze kan ook genieten van reeksen zoals De zeven zussen van Lucinda Riley. “Die dompelen je meteen onder in een andere wereld waardoor je de reeks in één adem wil uitlezen.”

Ze geeft ook graag boeken als geschenk of gedichtenbundels waarbij ze dan altijd een voorwoord schrijft. Dat zijn onder meer Dingen die je alleen ziet als je er tijd voor neemt (Haemin Sunim), De jongen, de mol, de vos en het paard (Charlie Mackesy) en boekjes van Liz is more.

Tien essentiële vragen

Een boek dat volgens Anouk Dirix zeker op de stapel moet liggen, is 10 Quintessential Questions van Suyin Aerts. Ze kiest dit boek omdat ze veel belang hecht aan het stellen van goede doordachte vragen, die kunnen leiden tot boeiende en diepgaande gesprekken.

“De auteur stelt in haar boek tien vragen. Elke vraag leidt tot verschillende antwoorden omdat iedereen zijn eigen inzichten en achtergrond heeft en eigen accenten legt. Ieder van ons is uniek”, zegt Anouk Dirix.

“Er zijn heel wat factoren waarmee je rekening moet houden als je een boeiend gesprek wil hebben. Op welk moment stel je een vraag in iemands levensfase? Stuur je een vraag op voorhand of vraag je het on the spot? Dat zal tot geheel andere antwoorden en gesprekken leiden. De context en de omgeving zijn ook belangrijk. Ga je voor een diepgaand gesprek een-op-een of ga je met een team in gesprek? Er is niet zoiets als een slecht antwoord, het gaat erom om vanuit de antwoorden verbinding op te zoeken en te kijken met welke inzichten je je pad verder kunt bewandelen. Elk gesprek is voor mij een schat aan kennis en zelfverrijking.”

Andere invalshoek

Het boek zet haar aan tot denken. De inzichten die ze opdeed, past ze toe op haar twee dochters van twaalf en veertien. “Afhankelijk van het moment vertellen ze weinig of veel. Om te vermijden dat ik vraag hoe het op school was, probeer ik vanuit een andere invalshoek een vraag te stellen. Wat heeft je geboeid? Is je vandaag iets specifieks opgevallen op de speelplaats? Waarom denk je dat je vriendinnetje zo reageert? Op die manier probeer ik meer in hun leefwereld te komen en samen in verbinding te zijn.”

10 Quintessential Questions triggerde haar ook om bepaalde vragen te stellen aan haar ouders. “Heel vaak heb je het met hen over de dagelijkse beslommeringen, maar ouders en grootouders willen veelal ook verhalen vertellen zodat die doorgang krijgen.” Haar kinderen stelden ook vragen aan hun grootouders. “Dan kom je toch tot verrassende antwoorden, zaken die ik zelf niet wist”, zegt Anouk Dirix. “Rond verdriet die de grootouders hebben meegemaakt, bijvoorbeeld. Of rond liefde, werk, de hindernissen die ook zij meegemaakt hebben in hun leven. Ik vind het mooi om stil te staan bij vragen die je doen reflecteren. Het zorgt voor diepgang in je relaties, het verrijkt je leven. Het voelt soms aan als een ontdekkingsreis.”

Anouk Dirix kijkt dubbel naar de sociale media. “In de wereld waarin we leven is er nog nooit zoveel informatie gedeeld. Mensen menen vaak veel van elkaar te weten door hun sociaal profiel te volgen. Ze gaan ervan uit dat iemand een goede vakantie heeft gehad, een geweldige relatie heeft of alleen maar vreugdevolle momenten beleeft, zonder nog stil te staan bij het verhaal. We springen al een paar hekken over de eerste vraagstelling, omdat we denken dat we het verhaal al kennen. Het vraagt ook een gezonde portie nieuwsgierigheid om vragen te stellen. Het geeft een dynamiek aan de gesprekken en zorgt voor verbondenheid.”

Deconnecteren

Tijdens haar vakantie slaagt ze erin om te deconnecteren. Voor haar is het een periode om niet alleen fysiek, maar ook emotioneel samen te zijn. “Deconnectie is heel persoons- en situatiegebonden uiteraard. Je blijft altijd wel op een of andere manier met je werk verbonden, al is het maar op stand-by in het geval iets ernstigs zich voordoet of omdat je om raad of advies wordt gevraagd. Maar ik kan best wel deconnecteren als de vakantie krachtig en niet lang is.”

Anouk Dirix houdt van vakanties die een tweetal weken duren. Dan focust ze op wat echt belangrijk voor haar is: haar gezin, haar familie en haar vrienden. “Dan zoek ik de natuur op en focus daarop. Ik probeer echt te vermijden om e-mails te lezen en mijn inbox op te volgen. Als er toch iets dringends is, afhankelijk van het project of een bepaalde situatie, weet mijn werkomgeving mij te bereiken.”

Ze beseft dat op sommige momenten het checken van de mailbox gemoedsrust kan geven. “Als ik aan grote projecten werk, vind ik het mijn plicht om af en toe te kijken of alles onder controle is. Ik let wel op het tijdstip waarop ik mijn mailbox controleer. Dat doe ik bijvoorbeeld niet om 10.00 uur ’s morgens, net voor een grote fietstocht met het gezin. Anders blijft dat mogelijk voortdurend in mijn hoofd malen. Ik kies bewust mijn moment.”

Zelfreflectie

De zomerperiode gebruikt ze niet om een opleiding of een cursus te volgen. “Ik heb twee jonge kinderen, dus ik voel me in die periode niet genoodzaakt om dat te doen. Wel denk ik bewust na over waar ik sta, wat zich de voorbije tijd heeft afgespeeld. Ik ga na of ik nog meer moet focussen op bepaalde onderwerpen. De zomer zie ik dus wel als een leermoment om aan zelfreflectie te doen.”