Privacyverklaring

Innovatie leidt tot transparanter verloningsbeleid

19 augustus 2024
Tekst
Christophe Lo Giudice
Beeld
Anabela Coutinho Fonseca

Anabela Coutinho Fonseca, head of people experience bij Wooclap, ziet hr-innovatie minder als uitvinden. Ze ziet innoveren eerder als het bieden van oplossingen die samen met de werknemers zijn ontwikkeld om zo goed mogelijk te voldoen aan hun behoeften en die van het bedrijf. “Medewerkers betrekken zorgt voor kwalitatieve hr-innovatie.”

Wooclap is een interactief leerplatform. Docenten en trainers over de hele wereld maken gebruik van het platform. Deze start-up heeft ongeveer zestig medewerkers in dienst. "Een jonge groep met een voortdurende honger naar innovatie", zegt Anabela Coutinho Fonseca. Drie jaar geleden werd ze aangenomen als de eerste hr-manager van het bedrijf. Ze voerde zeven sollicitatiegesprekken voordat het bedrijf haar aan boord nam. Ze sprak met directieleden en managers, maar ontmoette geen enkele werknemer. Toen ze zich midden in de coronapandemie voorstelde, vroegen velen zich zelfs wat ze daar kwam doen. “Het imago van hr was niet erg positief.”

Medewerkersbevraging verhoogt slaagkansen hr-innovatie

Na een maand lanceerde de hr-manager een enquêteformulier met de drie opdrachten waarvoor de directie haar had aangeworven. "Ik vroeg de medewerkers wat ze verwachtten, wilden veranderen en wilden behouden binnen Wooclap. Mijn idee was om samen met hen een actieplan op te stellen. Ik kreeg specifieke en precieze verwachtingen, vooral over transparantie. Dit stelde me in staat om de verzoeken van de directie te toetsen aan de verwachtingen van de teams.

Wat bleek? Grote verschillen doken op. Dit leidde onder andere tot een herziening van de salarispakketten. De verwachting van de medewerkers was niet om een hoger salaris te krijgen, maar om van voordelen te genieten die beter aansloten bij de behoeften.

In een nieuwe enquête vroegen we om de tien voordelen in volgorde van voorkeur te rangschikken. We stemden van tevoren af om alleen de top vijf te behouden. Dit stelde alle medewerkers in staat om betrokken te raken en een gezonde en evenwichtige oplossing te vinden. Door de medewerkers en het volledige bedrijf mee in het proces te nemen, ontwikkel je nieuwe en goed passende oplossingen."

Dit artikel verscheen eerder in Htag by Références, de Franstalige partner van HRmagazine.