Privacyverklaring

'Organiseer een Flow Friday'

18 oktober 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Eline Lecluyse

Eline Lecluyse behaalde een master in Handelswetenschappen HRM en vulde dat diploma het afgelopen academiejaar aan met een micro-opleiding Talentontwikkelaar aan Thomas More. “Je hebt een gevoel van verbondenheid nodig om tot flow te komen.”

1. Vanwaar de keuze voor een extra studiejaar?

Eline Lecluyse: “Hr kreeg ik met de paplepel binnen omdat mijn moeder professioneel in het vakdomein actief is. Ik kijk kritisch naar het hr-vak: soft hr vind ik een ietwat verkeerde benaming. Daarom wilde ik mijn economische studies aanvullen met vaardigheden uit de arbeidspsychologie alvorens in het werkleven te stappen. In de micro-credential Talentontwikkelaar kreeg ik vakken zoals coaching, positieve psychologie, learning & development en taal van de business. Vervolgens oefende ik mijn stage uit bij Room Without A Roof, een adviesbedrijf in het domein van leren en ontwikkelen. Ik bood ondersteuning bij de ontwikkeling van opleidingen, bijvoorbeeld inzake leercultuur: wat zegt de literatuur, wat zijn trends enzovoort. Ook bereidde ik opleidingen voor en kon ik co-faciliteren.”

2. Met jouw thesis won je de Persona-prijs van ADP BruBra. Hoe ging dat in zijn werk?

“Mijn thesis gaat over het onderzoek naar de impact van thuiswerken op de optimale psychologische staat, wat je ook wel de flow van werknemers noemt. Het is een toestand van maximale concentratie en voldoening. Ik onderzocht de variabelen voor de ideale context voor flow wanneer je thuiswerkt. Je hoort vaak dat medewerkers zich beter kunnen concentreren op de thuiswerkplek omdat er minder verstoring is. Daar zit een tegenstrijdigheid in. De verstoringen op het werk maken net deel uit van de social glue tussen collega’s. Wanneer die wegvallen, wat is dan de impact op collegiale verbondenheid? Een gevoel van verbondenheid heb je net nodig om tot flow te komen. Daarom is mijn advies: kies de juiste taken voor thuiswerk en werk samen op kantoor. Op mijn stageplaats werd er gekozen voor een nieuw concept: Flow Friday. Die bestaat uit focustijd gevolgd door collectieve breaks waarover we heldere afspraken maken. Via mijn werkleider Jonas De Kerf ben ik met mijn thesis genomineerd voor de ADP Persona-prijs. De universiteiten selecteren een kwalitatieve scriptie die een sterke bijdrage levert aan het werkveld. Na mijn presentatie verkozen de leden van ADP BruBra mijn thesis tot laureaat.”

3. Hoe behoud je zelf de balans tussen studeren en ontspanning?

“Ik ben gefascineerd door gezondheid en volg onder meer sessies over slaapoptimalisatie en spijsvertering. Op termijn wil ik graag mensen begeleiden op gezondheidsvlak. Ik lees boeken en beluister podcasts over het thema. En in de praktijk doe ik aan yoga en pilates. Maar ik ga ook graag uit met vriendinnen.”

4. Wat voor job hoop je binnenkort uit te voeren?

“Tijdens mijn stage ontdekte ik de wereld van leren en ontwikkelen. Ik hoop mijn eerste stappen op de arbeidsmarkt in dat domein te zetten. Er zijn prachtige en zinvolle jobs, waar ik evidence based te werk kan gaan, en waar ik mensen kan laten groeien en ontwikkelen. Ik hoop zelf ook regelmatig opleidingen te geven.”

Eline Lecluyse