Privacyverklaring

Student op sleeptouw: Shana Floden

9 juli 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Shana Floden

Shana Floden behaalt deze zomer haar master in Arbeids- en Organisatiepsychologie aan de VUB. Dat doet ze als jonge mama. “Helaas is er nog geen zwangerschapsverlof voor studenten.”

1. Hoe combineer je jouw studies en stage met het prille moederschap?

“De agenda was een meevaller. Mijn stage bij AB Inbev liep tot drie weken voor de bevalling. Daarna had ik nog weinig lessen, wel een aantal grote praktische opdrachten voor verschillende vakken. Ik heb hoogzwanger in de les gezeten, maar heb gelukkig niet veel gemist. Ik kon rekenen op de hulp van fantastische medestudenten. Helaas is er nog geen wettelijke regeling voor zwangere studenten zoals dat voor werknemers wel het geval is.

Op mijn stageplaats bood ik vooral administratieve ondersteuning op het hoofdkantoor van AB Inbev in Leuven: opstellen van arbeidsovereenkomsten, beheren van thematische verlofaanvragen en fungeren als centraal aanspreekpunt voor werknemers. Op basis van de agile methodologie werkte ik ook op projecten om de processen te verbeteren, zoals bijvoorbeeld onboarding en langdurige ziekte. Het was leuk om oplossingsgericht en creatief te werken.

2. Wat wil je na je studies gaan doen?

“Ik heb de Noorse nationaliteit. Na mijn middelbare studies woonde en werkte ik een paar jaren in Noorwegen, het land van mijn ouders. Ik spreek Engels, Noors, Nederlands en Frans. Mijn stageplaats bij AB Inbev was ook internationaal gekleurd. Daarom zou een toekomstige werkplek in een internationale omgeving interessant zijn. Mijn gezin is verankerd in België en heeft nu prioriteit, maar af en toe een week werken in het buitenland zou me veel voldoening geven. Het is fascinerend wat wij kunnen leren van hr-processen in het buitenland.”

3. Wat is het onderwerp van je thesis?

“Mijn thesis handelt over de voorspellende waarde van de gedragshandtekening. Elke persoon gedraagt zich in een bepaalde situatie op een unieke manier, afhankelijk van de persoonlijkheid. Op die manier maakt ieder individu een gedragshandtekening. Ik onderzoek in mijn thesis in welke mate die gedragshandtekening jobgerelateerde prestaties voorspelt: presteert iemand die hoog scoort op het persoonlijkheidskenmerk consciëntieusheid ook beter in de job? Daarvoor hanteer ik onder meer een verkorte versie van de BIG5 dimensies van de persoonlijkheid en de Riverside Situational Q-sort vragenlijst. Gebruikers doen een zelfassessment.”

4. Wat doe je naast het studeren?

“Mijn leven is volledig veranderd sinds ik in maart mama ben geworden. De focus ligt helemaal op mijn zoontje. Ik ga regelmatig wandelen met hem en neem ook de hond mee. Om het mentale welzijn te bevorderen, doe ik drie keer per week aan fitness. Ik nodig ook af en toe vrienden uit om op bezoek te komen of spreek af met vriendinnen. Timemanagement is belangrijk want ik moet ook rekening houden met het werkschema van mijn vriend die bij de politie werkt.”