Bijna 40 procent van de werkgevers moedigt werknemers aan om generatieve AI te gebruiken. Ze voorzien daarom ook in de nodige training. Die opleiding gebeurt vooral intern door zelfontwikkelde programma’s, mentorship of aanmoedigen van zelfstudie. Werknemers zien de meerwaarde van AI in. Eén op de drie maakt er bijna dagelijks gebruik van, zo blijkt uit onderzoek van Robert Half.
Werkgevers beseffen dat AI een troef is om de productiviteit te verbeteren. Vooral bij grote bedrijven met meer dan 250 werknemers is dat het geval: 52% tegenover 24% bij de kleinere ondernemingen. Bedrijven moedigen hun personeel aan om de mogelijkheden van AI te verkennen en zo routinematige taken te vereenvoudigen of efficiënter te laten verlopen. Opvallend is dat dit iets vaker het geval is bij kleinere bedrijven. Meer dan de helft zegt de medewerkers aan te sporen om te ontdekken wat er allemaal mogelijk is met AI , terwijl dat bij grotere bedrijven minder dan een op de drie bedrijven is. Dit wijst er mogelijk op dat AI in grotere bedrijven al meer ingeburgerd is.
Een op de drie werknemers doet bijna dagelijks een beroep op generatieve AI zoals ChatGPT. Vier op de tien zeggen dan weer dat zelden of nooit te doen. Hoe ouder, hoe minder frequent de medewerker naar AI grijpt. Het verschil tussen mannen en vrouwen is erg klein: 31% van de mannen en 26% van de vrouwen geeft aan dat ze bijna iedere dag gebruik maken van generatieve AI.
Werknemers zijn transparant over het gebruik van AI. “Het is belangrijk dat zowel werkgevers als werknemers stilstaan bij de veiligheid en ethische kwesties die AI met zich mee brengt. Het opladen van bedrijfskritische gegevens in een AI-chatbot kan bijvoorbeeld datalekken veroorzaken en een probleem vormen met betrekking tot cybersecurity. Een duidelijk beleid hieromtrent is van enorm belang. De recent goedgekeurde EU AI Act zal een katalysator zijn”, aldus Jeroen Diels van Robert Half.
Over het onderzoek
Robert Half heeft een studie uitgevoerd van juni tot juli 2024 onder 1500 respondenten met behulp van een onlinegegevensverzamelingsmethode. De respondenten vertegenwoordigen werkgevers (n=500) en werknemers (n=1000) in finance en boekhouding IT, administratie, HR en office support en legal. De respondenten komen uit een steekproef van kmo's (n=750) en grote bedrijven (n=750). Ze zijn afkomstig uit de publieke en private sector, evenals beursgenoteerde bedrijven in de drie regio's van België (Brussel, Vlaanderen, Wallonië).
Verdoe jij ook te veel tijd met het opvolgen van alle nieuwtjes in je feed? No worries, wij verzamelen alles wat nieuw is in de hr-wereld. Al die nieuwtjes komen wekelijks in jouw mailbox terecht.