Privacyverklaring

Efficiënt talent zoeken met AI-agents

30 augustus 2024
Tekst
Melanie De Vrieze
Beeld
Jacob Claerhout by Gurmun Singh

In het rekruteringsproces zitten heel wat inefficiënties, zoals het uitsturen van tientallen berichten om talent te vinden of een geschikte werkgever te zoeken. Met de AI-agent Holly wil Jacob Claerhout de rekruteringsindustrie transformeren. “Kunstmatig intelligente autonome AI-agents die talent werven, leiden tot minder vooroordelen”, zegt hij.

Na zijn studies burgerlijk ingenieur aan KU Leuven startte Jacob Claerhout zijn loopbaan als durfkapitalist bij het Franse Partech en bouwde hij een marktplaats voor rekruteerders. Hij woont in Londen en maakt deel uit van de Forbes 30 under 30-community. “Op dat ogenblik was die wereld nog altijd een ouderwets, rijke mannenbastion. Als Belg en als lid van de LBGTQ-community gaf ik mensen die ondervertegenwoordigd zijn en zich niet identificeren met de meerderheid een kans. Als je altijd dezelfde mensen laat kiezen, vergeet je een deel van de wereld die bepaalde technologieën en oplossingen kan bouwen om de wereld vorm te geven.”

Einde traditionele sollicitaties

Twee jaar geleden richtte hij met Boris Gordts, die hij tijdens zijn studententijd leerde kennen en een van de eerste werknemers bij DataCamp was, een eigen bedrijf op: Holly. Met de start-up willen ze de inefficiënties in het huidige rekruteringsproces aanpakken. "Bedrijven sturen honderden berichten naar kandidaten in de hoop dat iemand interesse heeft in de functie. Kandidaten doen juist hetzelfde. Dat leidt tot een enorme verspilling van tijd en middelen. Het bedrijf kent de kandidaat niet en omgekeerd.” Holly pakt die informatie-asymmetrie aan door gebruik te maken van agentsdie handelen in de naam van de kandidaten en de bedrijven. “Het rekruteringsproces zal evolueren naar een op agents gebaseerd internet”, legt Jacob Claerhout uit. “Door ongestructureerde data te gebruiken, leer je iemand op een intuïtievere manier begrijpen.”

Autonome agents

De start-up ontwikkelde twee agents. Aan de ene kant is er Holly die bedrijven helpt om talent te werven door te interageren met hun systemen en de onderneming beter te begrijpen. “Door een functieomschrijving te geven en vragen te beantwoorden, krijg je een lijst met kandidaten. Wanneer het bedrijf die goedkeurt, neemt Holly contact op met hen.” Aan de andere kant is er Hunter, de carrière-agent voor kandidaten. “Die zal whatsappen en bellen met de kandidaten om hen beter te leren kennen.” Zowel bedrijven als kandidaten zullen die agents inzetten om namens hen te handelen. “Kandidaten gebruiken een carrièreagent (Hunter) om door hun professionele reis te navigeren en bij de juiste onderneming terecht te komen, terwijl bedrijven talentacquisitieagenten (Holly) zullen inzetten om hun teams samen te stellen. “ Die twee agents zorgen ervoor dat hun respectievelijke eigenaars elkaar op een veel dieper niveau leren kennen. “Een jobapplicatie zal er fundamenteel anders uitzien omdat computers nu het werk voor ons doen. Door agents op grote schaal met elkaar te laten samenwerken, verbetert het bedrijf niet alleen de efficiëntie maar ook de matching. Daardoor komen mensen op een plaats terecht waar ze meer voldoening halen uit hun werk”, legt Jacob Claerhout uit. “Betere matching betekent ook meer voldoening in het werk en hogere retentie.”

Minder vooroordelen

Het gebruik van matchmaking in rekrutering brengt heel wat voordelen met zich mee.

Meer weten? Je leest het volledige artikel in het septembernummer van HRmagazine. Daarin vertelt Jacob Claerhout over de impact van technologie op het menselijke contact en de adoptie van hr-technologie. Interesse in een membership? Contacteer dan Jennero Rijaard.

Jacob Claerhout live beluisteren? Op 3 oktober is hij keynote spreker op HRtech 2024.