Goed nieuws, een op vier bedrijven wil aanwerven in 2021! Virtueel solliciteren is the way to go. Hoe pak je het aan? Wij leggen ons oor te luisteren bij praktijkexperten Felix Van Lantsschoot, HR Project Manager bij PZ, Min Huet, Talent Development Manager bij Aquafin en Jan-Pieter Snoeckx, Talent Acquisition Lead Benelux bij Pfizer tijdens het webinar ‘Virtueel solliciteren’.
Volgens Felix Van Lantsschoot vind je vacatures nog altijd op de klassieke jobsites, zoals Indeed en VDAB, en op LinkedIn. Felix: “schrijf je zeker in op de automatische mailings van deze sites. Maak op LinkedIn gebruik van de ‘open to work’ button. Geef aan met kernwoorden voor welke soort vacatures je openstaat. Wist je dat je je eigen organisatie kunt uitsluiten van deze informatie, zodat je collega’s niet te weten komen dat je aan het solliciteren bent?”
Een greep uit de talloze LinkedIn tips van Felix:
Hoera, ’t is gebeurd, je mag op digitaal gesprek komen! Hoe pak je het aan? Min Huet: “als recruiters hebben we graag kandidaten die goed weten wat hun USP’s zijn, mensen die zich onderscheiden en opvallen. Ik gebruik graag de woorden ‘hungry & curious’. Maak als kandidaat helder dat je sollicitatie een duidelijke keuze is.”
Jan-Pieter Snoeckx: “mijn belangrijkste advies is: stel al de vragen die je hebt. Er zijn geen vragen die je niet mag stellen. Recruiters verwachten dat je doorvraagt. Het getuigt van je interesse voor zoiets belangrijks als je job.
Eigenlijk verschillen fysieke en virtuele gesprekken niet zoveel van elkaar. Is het moeilijker om een relatie op te bouwen? Is de kwaliteit van het gesprek minder? Ik denk het niet. We hebben vooral ontdekt dat bij virtuele sollicitaties de flexibiliteit van de kandidaat en de recruiter stijgt. In de toekomst zullen de meeste stappen in ons sollicitatieproces digitaal blijven, enkel de laatste stap zal face to face zijn. Dit om een echte kennismaking tussen leidinggevende en sollicitant mogelijk te maken en de sollicitant ook de setting te laten ontdekken.”
Dit vinden de experten van dit dilemma. Min Huet: “bij Aquafin werven we aan op kennen, kunnen, willen en durf. Het potentieel dus, en niet noodzakelijk een diploma. Als je uit interesse echt verder wil studeren, dan moet je dat doen, want dan is dat je echte drijfveer.”
Jan-Pieter: “er zijn veel vacatures. Ik begrijp wel dat je nog een jaar extra wil studeren om nog eens ‘echt’ student te kunnen zijn, dat was afgelopen periode niet mogelijk. Het probleem zit in het feit dat het onderwijsaanbod niet optimaal afgestemd is op wat bedrijven nodig hebben. Je diploma is je rugzak. Die vul je met wat je leert op de werkvloer. Je kan ook gaan werken. En werken op een later moment combineren met een bijscholing. Dat is heel leerrijk en er is tegenwoordig een mooi aanbod aan opleidingen!”
Alle experten zijn het eens, maak je digitaal gesprek zo interactief mogelijk. Je ziet/voelt het bedrijf en de bedrijfscultuur niet, dus ga het extra actief en concreet bevragen. Vraag bijvoorbeeld ook om teamleden digitaal te ontmoeten. Nog enkele praktische tips:
Verdoe jij ook te veel tijd met het opvolgen van alle nieuwtjes in je LinkedIn-feed? No worries, wij verzamelen alles wat nieuw is in de hr-wereld. Al die nieuwtjes komen wekelijks in jouw mailbox terecht.