Privacyverklaring

De nieuwe job: “Horen hoe het écht met een medewerker gaat”

2 oktober 2023
Tekst
Patrick Verhoest
Beeld
Ellen Bultinck

Ellen Bultinck volgde bij ION haar eigen hr-manager op. Een van de uitdagingen in haar nieuwe job is een jaarlijks persoonlijk gesprek met elk van de zowat honderd medewerkers. Ze wil hen horen en begrijpen hoe het écht gaat met de collega’s.

Toen Ellen Bultinck afstudeerde als master Handelswetenschappen, afstudeerrichting Strategisch Management, ging ze aan de slag als recruiter bij Planet Group. Als consultant zocht ze constant de juiste mensen. Elke avond, wanneer ze vanuit het Gentse Flanders Expo naar huis reed, verwonderde ze zich over een ultramooi gebouw in opbouw. Het bleek Pulse, een ION-project.

Charismatische ondernemers

Toen ze na een drietal jaar haar pad wilde verbreden, viel haar oog op de vacature van hr-officer bij datzelfde ION, een snelgroeiende projectontwikkelaar en vastgoedspeler. “Ik werd getriggerd door de dynamische sfeer en de toegankelijke omgeving. De baseline, ‘developdifferent’, van de twee ceo’s en charismatische ondernemers, overtuigden me. Ik kreeg de functie en werk met collega’s die je laten thuis voelen.”

Groei

Door de sterke groei van ION betekent aanwerven een flink stuk van het takenpakket van de nieuwe job als hr-officer. Daarnaast kwam de bijhorende hr- administratie. Na twee jaar werd de organisatie opgedeeld en waargenomen door twee hr-businesspartners. Ellen Bultinck werd één van hen. De hr-opdracht bestond in het aanpakken van de verdere groei.

Elke hr-businesspartner had de verantwoordelijkheid over eigen service- en businessunits en kon er zich uitleven in elk aspect van hr. Ook comp & ben en l&d kwamen aan bod. Toen kwam een nieuwe kans. “Een collega koos voor haar tweede passie, de kunstwereld. Ik kreeg de vraag om de verantwoordelijkheid als hr-manager op mij te nemen.”

Inhoud

De sterke groei van ION heeft ook impact op de nieuwe job. Ellen Bultinck leidt hr samen met coo Hanne Dekeukeleire. “Ze stuurt aan vanop directieniveau. Hanne pakte onder andere de structuur van het leer- en ontwikkelaspect aan en stelde diverse vormen van coaching voor, zowel een-op-eencoaching als managementcoaching. Zij zet de structuren op poten en ik werk verder uit. Dat hoort bij mijn groeiproces. Door de korte lijnen binnen ION en de vlakke organisatie kunnen we snel en efficiënt schakelen. ”

De kmo-beleving moet blijven

De hr-wereld boeide Ellen, als mensgericht persoon, altijd al. Binnen ION, dat de open cultuur en de mobiliteit van een kmo wil behouden, wil zij voor iedereen toegankelijk zijn. “Vanuit die openheid en mijn bezorgdheid wil ik iedereen eenmaal per jaar een half uur zien, los van de evaluatiemomenten. Ik wil tijd voor de collega’s nemen en vragen hoe het écht met ze gaat, welke bezorgdheden ze hebben en of ze zich nog goed voelen bij ons. We voerden recent daarom de ‘how are you?’-gesprekken in. Op die manier wil ik vertrouwen opbouwen en de drempel naar hr verlagen.”

En hoe is het met Ellen?

Ellen beleeft bij ION boeiende en uitdagende hr-tijden. De nieuwe job brengt diverse uitdagingen mee. Ellen Bultinck: “Van de war for talent tot het motiveren en aantrekken van werknemers brengen soms pittige dagen met zich mee. Ik haal veel voldoening en energie uit mijn werk, wat een belangrijke drijfveer is. Elke dag is anders. Om de balans te houden, is het belangrijk om een stukje los te laten in het weekend, of een avond te genieten met vrienden en familie, te sporten of de rust en de natuur op te zoeken.”