Privacyverklaring

De switch van Katleen Daems: “Carrièremanagement voor internationale profielen”

9 oktober 2023
Tekst
Patrick Verhoest
Beeld
Katleen Daems

Katleen Daems ruilt Luminus in voor EDF. Vanuit Parijs zal ze een dubbele rol opnemen. Ze wordt internationaal hr-directeur voor de niet-Franse business. Ze zal ook het carrièremanagement voor internationale managementprofielen beheren.

Als we Katleen Daems aan de video krijgen, heeft ze zonet haar appartement in Parijs betrokken. Terwijl ze nog de laatste hand legt aan haar opdracht als hr-directeur bij Luminus, bereidt ze in de Franse hoofdstad haar rol voor als hr-directeur van de internationale divisie van EDF, dat wereldwijd zo’n 171.500 mensen tewerkstelt.

Strategisch niveau

Ze zal de hr-verantwoordelijkheid opnemen over een groot deel van de business buiten Frankrijk, zodat ook Luminus onder haar verantwoordelijkheid zal vallen. Maar dat is niet het enige luik, weet Katleen Daems. “Ook het carrièrebeheer voor het hoger management - internationale profielen – valt onder mijn bevoegdheid. Ik zal dus op een eerder strategisch dan operationeel niveau werken. Ik moet ervoor zorgen dat EDF de juiste mensen met de juiste competenties aan boord haalt, zodat we hen kunnen inzetten op strategische en managementpositities in onze wereldwijd verspreide projecten.”

Reizen

Dat tweede luik bestempelt Katleen Daems als typisch voor Franse bedrijven. Ze noemen dat gestionnaire de carrière. “Dat is ook eigen aan EDF, waarbij ik in het oog moet houden wie op het hoogste niveau – directieleden en sleutelposities in onze internationale projecten en organisaties – kan worden ingezet. Van die carrières verzorg ik het hr-management.”

Katleen Daems komt terecht in een snel groeiende business, die alle werelddelen behelst. Dat betekent veel reizen naar onder andere het Midden-Oosten, Afrika en Latijns-Amerika. “Recent ging ik al op bezoek naar het Midden-Oosten. Dan voel je beter de dynamiek aan en kun je bouwen. Ik zal de zaken aanpakken met een team van een tiental hr-mensen in Parijs. Er werken ook heel wat mensen lokaal in de regio’s, maar die moet ik de komende weken nog leren kennen.”

Dialoog

De belangrijke positie werd aan Katleen Daems toegewezen, omdat zij uit het Franse talentmanagement tevoorschijn kwam als dé kandidaat. Ze spreekt goed Frans en legde eerder gemakkelijk contacten in de hr-wereld van het Franse EDF.

Bij haar voorganger en de hr-afdeling van EDF stond ze bekend omwille van haar trackrecord met Luminus. “Ik meen dat we de transitie binnen Luminus goed hebben aangepakt. Rond cultuur kon ik eveneens heel wat laten zien en werkten we transparant samen met mijn voorganger. Ook rond de sociale dialoog stemde ik geregeld af met mijn collega’s in Frankrijk, zodat ik er goed gekend was”

Katleen Daems bouwt nu aan een internationaal netwerk en een gemeenschappelijke cultuur. Ook de interne employer branding wordt belangrijk, als EDF mensen gemotiveerd wil krijgen om in andere landen te werken. Vooral ingenieurs zijn nodig om bijvoorbeeld mee te werken aan de bouw van hydrocentrales in het Midden-Oosten of in Afrika.

Loopbaan

Vanuit een goed zicht op en een samenwerking met de business, wil Katleen Daems impact hebben op mensen en de organisatie. Dat is wat haar aanspreekt in hr. Vandaag trekt ze daarvoor – zonder haar gezin – naar Parijs. “Uiteraard zal ik geregeld naar huis komen en zal mijn gezin naar Parijs afzakken. Toch is het nu even hectisch. Maar ik blijf altijd aan mezelf werken. Aangezien ik veel zal reizen, plan ik voldoende tijd in om te lezen, film te kijken en te bewegen. Het betekent ook nieuwe routines inbouwen. Ook slaap zal daar een correcte plaats innemen. Ik zal nog beter letten op de basisprincipes, zoals eten en ontspannen, zodat ik gezond blijf. Dat zal zeker lukken. Ik wil mijn grenzen goed bewaken. Toen ik gisteren aankwam, ben ik meteen al even gaan lopen, de Champs Elysées op en af.”