Privacyverklaring

Wie zijn uw rolmodellen?

3 januari 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Nicolas Herbots

Een nieuw jaar. Een nieuwe hoofdredacteur voor HRmagazine. Het is een man. Hij is wit. Lichtjes introvert. De 45+ leeftijd afgetikt. Sociale klimmer. Identificeert zich als cisgender. Ja, er zijn best wat vakjes af te vinken in een rekruterings- en diversiteitsvraagstuk. Uitgever Nieuwe Media Groep legde geen genderquotum op bij de selectie. We zijn intussen 2024 en het debat blijft levendig en actueel. HR directeuren Peter Michiels van Elia en Sylvia Marissal van de KBVB zijn rabiate tegenstanders van quota. De dame op de cover van het januari nummer, Bieke Purnelle van Rosa vzw, is genuanceerd voorstander: “Quota zijn breekijzers. Het is hefboom die flankerende maatregelen vereist.”

De stap naar een diverse en inclusieve bedrijfscultuur is de evidentie in een globale economische context. Rolmodellen helpen die evolutie vooruit. “Zien inspireert”, vertelt Bieke Purnelle. Of het nu gaat over vrouwen in bestuursfuncties, vijftigplussers die gezwind van job veranderen of medewerkers met verschillende etnische achtergronden: maak hen zichtbaar en het brengt verandering teweeg.

Voorbeeldfunctie

Mijn rolmodel is Jo Cobbaut, de vorige hoofdredacteur van HRmagazine. Een welgemeende dank je wel, Jo. Iemand met een marathon aan journalistieke kilometers op de teller die me vijf jaar geleden de kans bood om voor HRmagazine te schrijven. Met daarnaast mijn job in hr, dat speelveld waar ik me al meer dan twee decennia op amuseer. Een voorbeeldfunctie hoeft echter niet per se bij de leider te liggen. Het is nuttig dat de leider invloed heeft, maar cultuurveranderingen realiseer je ook van onderen uit. Bijvoorbeeld wanneer de afstand tussen management en medewerkers aanzienlijk is, dan investeer je beter in kwalitatieve, inclusieve verbinding tussen medewerkers.

Complementair

Overschat de impact van leiderschapsontwikkeling dus niet. Peter Michiels vindt het “handig om de samenleving intern te hebben”, om af te toetsen hoe je grote maatschappelijke infrastructuurwerken het best aanpakt. Zo’n brede doorsnede van de samenleving in huis hebben, vraagt wat Shaireen Aftab van VDAB een “empathische dialoogcultuur” noemt. Zo ontdek je complementariteit, het stokpaardje van Sylvie Marissal. “Je moet vooral niet naar dezelfde medewerkers als jou zoeken”, poneert ze. Bieke Purnelle fungeert zelfs in een complementaire leiderschapsrol met haar co-directeur. Het maakt dat ze de veeleisende functie duurzaam vol houdt. “En met slechts één persoon verbeter je geen bedrijfscultuur.”

In organisaties die een weerspiegeling vormen van de maatschappij, is het aan hr om comfort te bieden voor de diverse individuen en begripvolle connecties te stimuleren. En om zelf ook in de spiegel te kijken. Hoe traditioneel of vernieuwend is de visie van uw hr beleid? Leeft er een onbewust dominante bedrijfscultuur? Wie zijn uw rolmodellen? De moeite waard om de vakjes af te vinken.

Gert