Een kantoor voor het nieuwe werken

30 augustus 2022
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
foto BDO

BDO opent een nieuwe vestiging in de Brusselse Stassartstraat, net buiten de vijfhoek. Het adviesbedrijf kiest bewust niet voor een kantoor langs uitvalswegen of op bedrijventerreinen, maar voor een stadscentrum dat bereikbaar is met het openbaar vervoer.

“Dit kantoor hebben we ontworpen tijdens de eerste en de tweede coronagolf en speelt daardoor in op het nieuwe werken”, zegt Stephan Vandewiele, Operations en Facilities Director bij BDO.

Glazen kantoortorens aan de rand van de stad hebben veel van hun glans verloren nu het telewerken na de coronacrisis helemaal is ingeburgerd. De beweging naar nieuwe werkplekken was al ingezet en de pandemie versterkte die. Kantoorgebouwen zullen natuurlijk nooit helemaal verdwijnen, maar de invulling verandert. Kantoren worden ontmoetingsplekken om te overleggen en te brainstormen. Of een plaats waar je geconcentreerd kan werken.

Afscheid van landschapskantoor en boekenrekken

Het klassiek landschapskantoor verdwijnt bij BDO in Brussel. Veel medewerkers raken namelijk te snel afgeleid en kunnen zich moeilijk concentreren in dergelijke grote ruimtes. Nu staat centraal een achthoekige tafel met meerdere werkplekken.

Brainstormen kan in een aparte ruimte waar medewerkers ideeën zelfs kunnen neerpennen op de muren.

Het kantoor beschikt verder over twee inhammen met werkplekken aan lange tafels. In totaal beschikt de vestiging over 1000 m² vloeroppervlakte. “De inrichting van dit kantoor stimuleert samenwerking en creativiteit dankzij de aangepaste ruimtes, het aangepaste meubilair en het schrappen van de open ruimtes. Dit kantoor is helemaal afgestemd op het nieuwe werken waarbij de mensen kiezen of ze op kantoor of thuis werken,” zo weet ​Stephan Vandewiele, Operations en Facilities Director van BDO.

De klassieke cafetaria is vervangen door polyvalente ruimte waar ook meetings kunnen doorgaan met zeteltjes en een heuse tribune om presentaties te volgen. Niet alleen met collega’s, maar ook met externe partijen.

Ten slotte is er tabula rasa gemaakt met de klassieke opslagruimtes voor boeken, dossiers of dikke naslagwerken. Medewerkers werken volledig digitaal.

Pand met karakter

In het pand zaten tot 10 jaar geleden alle centrale diensten van de MIVB. Tijdens de renovatie koos BDO voor een industriële look: beton, ruwe zuilen en zichtbare draagbalken. Gewaagde kleuraccenten beklemtonen de moderne aanpak.

Dit gebouw zal nog twaalf andere kantoren inspireren. Nieuwe kantoren zullen kleiner zijn, maar goed verspreid. “Zo willen we het pendelen voor verafgelegen collega’s en lange verplaatsingen voor klanten vermijden. Daarom zetten we in op een radius van ca. 25 à 40 kilometer om collega’s en klanten naar kantoor te laten komen. Zo verliezen we minder tijd, bevorderen we live ontmoetingen en werken we ecologischer,” zo concludeert Stephan Vandewiele van BDO.

Bereikbaarheid en stadsbeleving

Eén van de doorslaggevende elementen voor BDO om voor het centrum van Brussel te kiezen, is de bereikbaarheid met het openbaar vervoer. Het is amper twaalf minuten wandelen tot aan het station Brussel-Centraal. Ook de metro ligt vlakbij.

Er is géén eigen parking voor auto’s, wél een fietsenstalling bij het gebouw. BDO wil zijn zijn medewerkers verschillende mobiliteitsoplossingen aanbieden.“Jonge mensen die werk zoeken, hechten steeds meer belang aan de manier waarop er gewerkt wordt en aan de uitstraling van het bedrijf. De sfeer als ontmoetingsplaats en de inplanting van het bedrijf in een levendige en bruisende stadsomgeving zijn cruciaal geworden in de war for talent,” zo redeneert ​Stephan Vandewiele van BDO

Extra leuk is de centrale ligging in de buurt van de Guldenvlieslaan. Daar is na de werkuren steevast nog iets te beleven. Zo is de drempel laag om met de collega’s nog iets te gaan eten of drinken, snel nog even een winkel binnenspringen, ….

Het nieuwe kantoor zal ook dienen als uitvalsbasis voor de 800 medewerkers van de twaalf andere kantoren van BDO in België.