Privacyverklaring

Haalt u al uw potentieel uit uw werk?

27 maart 2023
Tekst
Patrick Verhoest

Amper een op de tien Belgen haalt het volledige potentieel uit zijn of haar werk. Het betreft hier vooral kaderleden en leidinggevenden. Dat is het belangrijkste besluit uit het eerste benchmarkrapport van Elke Van Hoof. Maar het is niet het enige …

Uit de eerste editie van de StressMonitor, die peilt naar het potentieel om ‘de beste versie van zichzelf’ te zijn op de werkvloer, blijkt verder dat het met een op de vijf werknemers niet goed gaat. Ze zijn fysiek, emotioneel of mentaal niet gezond genoeg om hun volledige potentieel te benutten. Bovendien voelen ze zich niet verantwoordelijk voor hun werk. Daarvoor speelt de stress hen te veel parten.

Activeringscoëfficient

Uitvoerder van het rapport is Elke Van Hoof. Zij is klinisch psycholoog, professor gezondheids- en medische psychologie en eerstelijnspsychologie aan de Vrije Universiteit van Brussel. Zij komt tot de conclusie dat maar elf procent van de werknemers hun volledige potentieel haalt op het werk. Zij hebben alles ter beschikking om de beste versie van zichzelf neer te zetten op de werkvloer.

In haar benchmarkrapport peilt Elke Van Hoof naar het activeringsquotiënt van de Belgische werknemer. Dat bekijkt de relaties tussen veerkracht, mentale kracht, de werkcontext, motivatie en gedragsverandering. Met kaderleden, leidingevenden en personen met twee tot tien jaar ervaring, vaak bij dezelfde werkgever, gaat het goed. Wie in Brussel woont, blijkt beter te scoren.

Laag eigenaarschap

Uit de bevraging blijkt ook dat een op de vijf Belgen een lage vitaliteit heeft, evenals een laag eigenaarschap. Dat betekent minder goed presteren en een verhoogd risico op gezondheidsproblemen en afwezigheid. Deze groepen, die meer kans hebben op ziekmakende stress, voelen zich minder gewaardeerd door hun collega’s. Dat weegt op hun prestatievermogen. Het gaat niet zelden om jongeren, laagopgeleiden en onervaren werknemers uit Brussel en Wallonië.

Vitaliteit

Het gaat evenmin goed met de fysieke, mentale en/of emotionele gezondheid van veertig procent van onze werkende landgenoten. Zij voelen zich emotioneel uitgeput en riskeren ziekmakende stress. Een op de tien loopt zelfs het risico op toxische stress, wat tot burn-out kan leiden. Dat risico ligt hoger bij deeltijds werkende medewerkers.

Tot slot geeft maar een derde van de werknemers aan dat ze over voldoende wapens beschikken om eigenaarschap te nemen over hun eigen taken. Dat betekent dat ze zich psychologisch veilig voelen en voldoende autonomie hebben in hun opdracht. Dat heeft wel eens te maken met de bedrijfscultuur, volgens Elke Van Hoof. Ze stelt vast dat maar zestien procent aangaf de problemen ernstig te nemen en actie te willen nemen om de werkomgeving te verbeteren. “We moeten de bedrijfscultuur verbeteren en zorgen voor een omgeving waarin werknemers zich veilig en gemotiveerd voelen om hun beste werk te leveren.”