Privacyverklaring

“Hallo, ik heb uw vacature gezien. Ik neem de job. Morgen begin ik.”

2 oktober 2023
Tekst
Patrick Verhoest
Beeld
Vlnr. Jaimie Hindryckx en Githa Praet (foto Zorgband)

Een kandidaat-poetshulp meldt zich als eerste aan voor een vacature. En beslist vervolgens zelf om te starten op jouw afdeling. Vanaf morgen. Even wennen? Dat was alvast het geval voor het management van zorgbedrijf Zorgband Leie en Schelde. Maar dat is wat er gebeurt bij open hiring.

Open hiring houdt effectief in dat iedereen, ongeacht de afstand tot de arbeidsmarkt, historiek en achtergrond, de kans krijgt om te werken, zonder dat daar een sollicitatieprocedure voor voorzien is. De kandidaat meldt zich aan en beslist of hij/zij tewerkgesteld wil worden binnen de organisatie die een vacature publiceert.

Omgekeerde wereld

“De omgekeerde wereld”, zo ziet ook Githa Praet, algemeen directeur bij Zorgband Leie en Schelde. “Het is niet de werkgever die selecteert op basis van ervaringen en competenties. Iedereen krijgt de kans zich aan te melden en te beslissen of er een match is met de organisatie. De rollen worden omgewisseld, de kandidaat stelt de vragen en beslist. Wat de aanwerving betreft, is het letterlijk first come, first served.”

Op deze manier krijgt iedereen een kans om aan de slag te gaan. Wie zich eerst aanmeldt en het ziet zitten, krijgt – of liever: néémt - de job. Pas nadien wordt gekeken welke competenties aanwezig zijn en welke begeleiding door een mentor kan aangereikt worden.

“Dat was even wennen voor wie mensen in zijn/haar afdeling binnen krijgt”, getuigt Jaimie Hindryckx, hr-verantwoordelijke bij Zorgband Leie en Schelde: “De dienstverantwoordelijken beslissen niet langer zelf wie bij hen aan de slag gaat en dat vergde aanpassing. We moesten de verantwoordelijken meenemen in de nieuwe spelregels van open hiring en hen laten loskomen van hun eigen beslissingsrechten.”

Contract van drie maanden

Zorgband Leie en Schelde raakte niet gemakkelijk aan kandidaten voor de dienstenchequesonderneming en besloot het open hiring-experiment op te starten voor poetshulpen. Jaimie Hindryckx: “We kozen bewust voor attractieve en transparante vacatureteksten om mensen te overtuigen en hun interesse te wekken. Wie daar de eerste vinkjes kan zetten, kan zich naar de werkplaats begeven en zich verder bevragen. Wie zich fysiek eerst aanmeldt, kan zich registreren en zelfs onmiddellijk starten.”

Wie eraan begint, krijgt een contract van drie maand. Deze aanpak volgens het principe open hiring vervangt een lange en voor velen onhaalbare procedure, vult Githa aan: “Na de opstart volgt wel een on-the-jobbegeleiding en een beoordeling. Er is opvolging na een kort gesprek om de spelregels uit te leggen. We krijgen mensen binnen die anders wellicht zelfs geen sollicitatiegesprek zouden doorstaan.”

Laagdrempelig

Dat kandidaten zich niet vooraf, maar in de job moeten bewijzen, helpt velen, stelt Jaimie Hindryckx vast. “De laagdrempeligheid en het feit dat je niets te verliezen hebt bij open hiring , is een pluspunt. Kandidaten moeten vooraf niemand overtuigen in gesprekken, maar kunnen in de praktijk bewijzen wat ze waard zijn. Dat leverde ons al een aantal toppers op.”

Het experiment leidde niet tot een gebrek aan kwaliteit. Aangezien de pas aangeworvenen meteen bij de klant thuis aan de slag gaan, worden ze de eerste twee weken begeleid en lopen ze samen met een collega. De klant mag geenszins de dupe worden van het systeem. De succesgraad van de test zet de directie van Zorgband aan tot meer. Jaimie Hindryckx: “We stellen goesting en motivatie voorop en dat werkt. Daarom gaan we nu ook verder met het systeem. We breiden uit naar keuken-, onderhoud- en logistiek personeel. Ook bij hen willen we alle mogelijke drempels weghalen, zodat we een maximum aan potentieel tot bij ons krijgen en hen kansen kunnen geven. Dat we nu voor residentiële jobs gaan, verhoogt onze mogelijkheid tot opvolgen.”

Oplossing

Ook algemeen directeur Praet is gewonnen voor de manier van werken. “Zelf mensen selecteren, is ook niet altijd een garantie op kwaliteit. Vaak werken we met batterijen aan tests en met assessments. Maar een sollicitatiegesprek is slechts een momentopname en ook daar kun je je wel eens vergissen. Voor ons is dit een stuk van de oplossing voor de talentschaarste. En als het na een korte periode echt niet lukt – wat uiterst zelden voorkomt – dan gaan we gewoon in onderling overleg uit elkaar. Maar ook dat valt wel eens voor met hooggeschoolden die we zelf kozen.”