Privacyverklaring

HRUPDATE 25 januari: Woelig water

25 januari 2024
Tekst
Gert Verlinden

Hans Bourlon en Gert Verhulst vormen vermoedelijk het bekendste duo aan de top van een Belgische onderneming. Valt het u op dat de Plopsa-pioniers navolging krijgen? Bieke Purnelle leidt Rosa vzw met een codirecteur. Geert Moerman en Hilde Schuddinck zijn de kapiteins aan het roer bij Voka Oost-Vlaanderen. In HRmagazine vertelt Sylvie Marissal, hr-directeur bij de Belgische voetbalbond, deze maand over de kracht van complementariteit in teams. En dus ook in leiderschapsteams.

“Je moet elkaar echt mogen”, getuigt Bieke Purnelle. Dat bevestigt Geert Moerman. “Er is complementariteit in strategische competenties, maar je moet ook voldoende gelijk zijn”, stelt hij over zijn tandem met Hilde Schuddinck. Gedeeld leiderschap is lichter leiderschap. Zeker in crisisperioden duwt de druk aan de top van de organisatie. Een klankbord is welkom in een functie die solitaire allures heeft.

Van alle beproefde leiderschapsformules heeft gedeeld leiderschap duurzame slaagkansen, zeker als de context zich ertoe leent. Zoals een zeilboot op woelig water. Zeilster en hr-officer Leen Dewil van StageCo trekt de parellel met leiderschap: “Een heldere rolverdeling aan boord is cruciaal. Een zeilboot is niet geconstrueerd om alleen te varen.”

Veel leesplezier met de selectie van artikels in deze nieuwsbrief.  Sta ook even stil bij het gedicht van Pol Bracke, oud-hoofdredacteur van HRmagazine, naar aanleiding van de week van de poëzie die vandaag start. Pol tankte zijn inspiratie bij dit artikel in HRmagazine over de krapte op de arbeidsmarkt.