Privacyverklaring

Maakt een terugkeer naar kantoor productiever?

17 oktober 2023
Tekst
Jo Cobbaut

Zes op de tien Duitse bedrijven verwacht dat de productiviteit gelijk zou blijven, mochten hun werknemers terugkeren van hybride werken naar uitsluitend op kantoor werken. Eén op de drie verwacht méér productiviteit in dat geval. Slechts 8,3% denkt dat ze minder productief zouden zijn na een volledige terugkeer naar kantoor.

Dat concludeert de Duitse onderzoeksinstelling ifo Institute. "De positieve ervaring van de meerderheid met productiviteit is een belangrijke reden waarom thuiswerken in veel Duitse bedrijven is ingeburgerd", zegt ifo-onderzoeker Mathias Dolls.

De resultaten zijn vergelijkbaar in veel sectoren. Uitzonderingen zijn de textielindustrie, waar 54,3 procent van de respondenten een hogere productiviteit op kantoor verwacht; de grafische industrie met 48,4 procent en autofabrikanten, met 43,2 procent.

Hoeveel productiviteitsverlies bij terugkeer naar kantoor?

Iets minder dan de helft van de bedrijven die een productiviteitsdaling verwachten als werknemers volledig terugkeren naar kantoor, schat het potentiële productiviteitsverlies op 5 tot 10 procent, terwijl bijna een derde een verlies van 10 tot 20 procent verwacht.

De belangrijkste voordelen van thuiswerken die zij citeren zijn

  • een flexibelere planning van werktijden bij thuiswerken (68,9 procent),
  • minder afleiding (64,5 procent),
  • meer werktevredenheid (64 procent) en
  • een betere balans tussen werk en privé (59,5 procent).

Hoeveel productiviteitswinst?

Meer dan een derde (39 procent) van de bedrijven die denkt dat een volledige terugkeer naar kantoor zal resulteren in een productiviteitswinst, verwacht dat die winst tussen de 10 en 20 procent zal liggen, terwijl iets minder bedrijven een productiviteitswinst van ongeveer 5 tot 10 procent verwachten.

De voordelen van werken op kantoor die zij noemen, zijn

  • efficiëntere coördinatie en communicatie (87 procent),
  • meer kennisdeling (77 procent),
  • minder afleiding (53,1 procent) en
  • groter gemak om teams te managen op kantoor (51,8%)


Meer: “Kein Homeoffice ist auch keine Lösung” door Jean-Victor Alipour in ifo Schnelldienst 10/2023