Privacyverklaring

Nooit eerder meer vaders in ouderschapsverlof

28 september 2023
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
Foto door Tatiana Syrikova - pexels

De behoefte aan loopbaanonderbreking is sinds corona en de steile opmars van thuiswerk sterk gedaald. Maar er is één uitzondering: het aantal werkende Belgen dat deeltijds ouderschapsverlof neemt, piekt. Nog een opvallende trend: nooit eerder namen zoveel vaders 1/10 ouderschapsverlof op.

Annelies Bries, juridisch experte van Acerta Consult, ziet een sterk verminderde populariteit van loopbaanonderbreking. “Thuiswerk zorgt ervoor dat mensen minder behoefte hebben aan loopbaanonderbreking. De verdere terugval in de cijfers van 2023 bevestigt dat nogmaals. De verstrenging voor tijdskrediet met uitkering voor het verzorgen van een kind kan mogelijk ook bijdragen tot deze terugval.”

Ouderschapsverlof

Tegelijk wint deeltijds ouderschapsverlof aan belang, in het bijzonder tijdens de zomervakantie. Het gaat dan vooral om ouders van jonge kinderen.”In 2023 maakt gemiddeld 6,3% van de werknemers gebruik van enige vorm van loopbaanonderbreking, in 2019 was dat nog 7,3%. Eén formule wint de laatste jaren wel systematisch aan populariteit: het deeltijds ouderschapsverlof. In 2023 nam gemiddeld 2,2% van de Belgische werknemers deeltijds ouderschapsverlof, in 2019 was dat nog maar 1,8%. In de maanden juli (2,5%) en augustus (2,6%) van dit jaar lag dat percentage zelfs nog iets hoger. Bij de 30 à 39-jarigen is de animo voor deeltijds ouderschapsverlof het hoogst: respectievelijk 6,0% en 6,1% in juli en augustus 2023.

1/10 ouderschapsverlof bij vaders piekt

Binnen de categorie van het deeltijds ouderschapsverlof, is er één grote uitschieter: het 1/10 ouderschapsverlof. Die formule is sinds 2019 beschikbaar en stelt ouders in staat om een halve dag per week of bijvoorbeeld één dag om de twee weken thuis te blijven voor de kinderen. In 2023 maakt het 1/10 ouderschapsverlof al 22 procent uit van alle deeltijdse ouderschapsverloven.

Vooral de vaders worden meer en meer fan van de maatregel. Nooit was het aantal vaders dat 1/10 ouderschapsverlof opnam zo groot als nu. 27% van de mannen die deeltijds ouderschapsverlof neemt, kiest voor de 1/10-formule. Bij vrouwen gaat het om 19%.

Annelies Bries, juridisch experte: “Het idee was dat vaders gemakkelijker zouden worden bereikt met een 1/10-formule van ouderschapsverlof, doordat de verlofregeling minder impact heeft op de werkweek en het inkomen. Dat blijkt nu ook te kloppen. Al blijven het nog altijd vooral de moeders die hun loopbaan onderbreken via verschillende vormen van ouderschapsverlof om de combinatie werk-kinderen te vergemakkelijken. In totaal neemt 2,7% van de moeders deeltijds ouderschapsverlof, tegenover 1,7% van de vaders. Er is dus nog wat werk aan de winkel om hierin een evenwicht te bereiken.”

Ook interessant: van de werknemers die 90% werken in 2023, doet 20% dit via deeltijds ouderschapsverlof. Bij mannen is dit zelfs bijna 4 op de 10 (37,98%), bij vrouwen 1 op de 7 (14,25%). Ten opzichte van 2022 is dat zowel voor mannen als vrouwen een toename met zo’n 20%. 1/10 ouderschapsverlof is dus steeds meer een valabel alternatief voor het klassieke vaste 90%-contract.