Picanol test toestellen voor werken op veilige afstand

23 april 2020
Tekst
Jo Cobbaut
Picanol test toestellen voor werken op veilige afstand

Onderzoekscentrum Flanders Make heeft drie nieuwe oplossingen voor de bescherming van medewerkers en bezoekers tegen COVID-19 besmetting. Weefmachineproducent Picanol test momenteel één van de social-distancingsystemen in zijn fabriek in Ieper.

Een eerste toestel screent binnenkomers op lichaamstemperatuur met een toestel gebaseerd op infraroodmetingen. Dirk Torfs, ceo van Flanders Make: “Bij twijfel gebruik je een thermometer en je laat alleen diegenen met een gezonde lichaamstemperatuur binnen. Grote groepen kunnen zo snel gescreend worden, met respect voor social distancing. Ook in de retail en in publieke gebouwen kan dit systeem van pas komen.”

Geluidssignaal

Eens binnen, draagt elke medewerker met een job die veel aandacht voor social distancing vereist een toestelletje rond de hals, dat een geluidssignaal geeft zodra iemand te dichtbij komt. Dit nieuwe toestelletje bevindt zich dus dicht bij de mond, het ideale uitgangspunt om de afstand te meten. Zo kunnen ook operatoren in de productie veilig aan het werk. Dit toestel helpt de medewerkers om hun gedrag meteen te corrigeren en oplettend te blijven.

“Waar veel mensen samenkomen, zoals een inkomhal of refter, is er een camerasysteem dat ook een geluidssignaal genereert wanneer ze te dicht bij elkaar komen”, zegt Dirk Torfs. “De camerabeelden worden niet opgenomen en mensen zijn niet herkenbaar in beeld, dus de privacywetgeving wordt perfect gerespecteerd. Het kan dus ook breder ingezet worden, bijvoorbeeld in de horeca.”

Succesvolle eerste testen

Geert Ostyn, VP Weaving Machines bij Picanol en vice-voorzitter van Flanders Make: “Picanol was al snel betrokken bij de ontwikkeling van de social-distancingtoestellen  en de evaluatie van de technologie op de werkvloer. Momenteel testen we dit systeem in Ieper met acht operatoren. Als ze te dicht bij elkaar komen, horen ze meteen een signaal om afstand te nemen. Bij een positieve evaluatie, willen we volgende week uitbreiden naar tachtig medewerkers. Het eenvoudig te installeren systeem vergt geen vaste infrastructuur, werkt volledig lokaal en respecteert de privacy van de werknemers.”

Flanders Make brengt op dit moment de specifieke noden van geïnteresseerde bedrijven in kaart en overlegt met potentiële producenten van de verschillende systemen.

Hilde Crevits (CD&V), Vlaams minister van onder meer Innovatie, besluit dat met systemen om de temperatuur te screenen en afstand te meten de nodige veiligheid gegarandeerd kan worden. “Dit toont nog maar eens aan dat onze Vlaamse onderzoekers en wetenschappers heel wat expertise in huis hebben. Daar kan ik als minister van Wetenschap en Innovatie alleen maar bijzonder trots op zijn.”