Privacyverklaring
Bert Vanierschot Bert Vanierschot
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Bert Vanierschot

Student op sleeptouw: Bert Vanierschot

11 juni 2024
Sinds de intrede van artificiële intelligentie opent zich een wereld van mogelijkheden.
Bert Vanierschot behaalt weldra zijn bachelor personeelswerk aan de PXL Hogeschool in Hasselt. Naast zijn studies is hij inclusiespreker. Hij kampt met een fysieke beperking. Van die handicap maakt hij zijn kracht. “Sinds de intrede van artificiële intelligentie opent zich een wereld van mogelijkheden.”

Bert Vanierschot behaalt weldra zijn bachelor personeelswerk aan de PXL Hogeschool in Hasselt. Naast zijn studies is hij inclusiespreker. Hij kampt met een fysieke beperking. Van die handicap maakt hij zijn kracht.

1. Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?

Van nature ben ik iemand die graag andere mensen wil ondersteunen. Uit persoonlijke ervaring besef ik hoe uitdagend het is om obstakels te overwinnen als je doelen wil bereiken. Toen ik een tijdje in het ziekenhuis lag, reflecteerde ik over mijn kansen op de arbeidsmarkt. Die liggen hoger met de optie personeelswerk. En het is een thema dat me intrinsiek boeit. Ik streef ernaar om in een stabiel team met collega’s terecht te komen die mijn capaciteiten maximaal zien.

2. Wat voor stage doe je?

Mijn stage van veertien weken loopt bij de FOD Sociale Zekerheid in Brussel. Ik werk er op de thema’s employer branding en inclusie op de werkvloer. Voor mij zijn die twee thema’s met elkaar verweven. Ik mocht eerder als spreker fungeren op hun personeelsdag over inclusie, samen met stand-up comedian William Boeva. Hij heeft net zoals ik een fysieke beperking.

3. Waarom ben je lezingen beginnen geven?

Ik heb een spraakgebrek en heb moeite met fijne motoriek. Als spreker voor een publiek positioneer ik me als ervaringsdeskundige. Ik heb ook de theoretische bagage over wat er mogelijk is. Dat verstevigt mijn profiel met het oog op de arbeidsmarkt. Ik ben inclusiespreker sinds 2019, aanvankelijk alleen in scholen, later ook op de hogeschool en in organisaties. Ik deel mijn levensverhaal in levende lijve en op sociale media. Het doel? De luisteraars bewustmaken van mensen die anders zijn en hun motivatie en mogelijkheden om te functioneren in het reguliere arbeidscircuit.  Uit die lezingen put ik kracht.

4. Hoe helpt technologie jou?

Artificiële intelligentie en ChatGPT openen een nieuwe wereld voor mij. Ik gebruik onder meer voorleessoftware in meerdere talen en experimenteer met spraakprogramma’s. Helaas zijn die prijzig. Ik slaag erin om teksten efficiënter te verwerken. Ik geef de input en de technologie doet de verwerking. Het programma op basis van artificiële intelligentie leert mijn stem kennen en schrijft vervolgens de teksten. Ik heb moeite met fijne motoriek en typ traag. De technologie zet daar een enorme versnelling op. Met het oog op een hogere efficiëntie wil ik alle vormen van technologie testen. Tegelijk ben ik me ten volle bewust van de keerzijde van de medaille inzake vertrouwelijkheid van documenten en deontologische verantwoordelijkheid.