Privacyverklaring

Talentschaarste: ontwikkeling is de boodschap

11 oktober 2023
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
Foto door Canva Studio - pexels

In de helft van de bedrijven in zestien Europese landen weegt talentschaarste op de capaciteit om al het werk gedaan te krijgen. Bovendien heeft zeker een derde moeite om personeel te houden, zeker in België. Alleen in Frankrijk ervaren nog meer werkgevers problemen.

Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van SD Worx. De hr-dienstverlener bevroeg meer dan 16.000 werknemers en bijna 5.000 hr-directeuren uit 16 Europese landen.

België het meest getroffen door talentschaarste

Gemiddeld geven meer dan vier op de tien Europese werkgevers (43%) aan dat ze worstelen met talentschaarste. België en Nederland zijn het hardst getroffen (56%), gevolgd door Frankrijk (51%) en Duitsland en Italië (45%). Dit staat in contrast met landen als Polen (34%), Noorwegen (34%) en Kroatië (35%), waar ongeveer een op de drie werkgevers dit als een probleem ervaren. Ook vorig jaar was België koploper op dit vlak, met 65% van de werkgevers.

Photographer: Created with Datawrapper

Meer dan een op de drie houdt ook moeilijk personeel

Daarbij komt nog dat een derde van de ondervraagde bedrijven moeite heeft om het bestaande personeel te behouden. In België gaat het om 36% van de werkgevers. Frankrijk scoort hier opnieuw het slechtst met 44%. Daarmee staat België mee in de top vier van landen (Frankrijk, Italië met 37%, Finland en België met 36%). Werkgevers in landen als de UK, Duitsland en Zwitserland doen het op dit vlak weer beter (rond de 25% van de werkgevers ervaren moeilijkheden).

Photographer: Created with Datawrapper

Door al deze elementen krijgt de helft (49%) van de ondernemingen het vereiste werk niet rond. In België gaat het om 54% van de werkgevers die aangeven dat ze niet over voldoende personeel beschikken. Alleen Franse bedrijven hebben het nog moeilijker (61%).

Belgische werkgevers kijken zowel intern als extern naar talent

Belgische werkgevers staan zeker niet afkerig tegenover intern vacatures in te vullen. Hoewel een derde (35%) extern talent verkiest, geeft 29% van de Belgische werkgevers ook aan dat ze liever hun interne krachten laten doorgroeien.

Een van de oplossingen bestaat erin de persoonlijke ontwikkeling van werknemers te stimuleren dankzij opleidingen. Zes op de tien Belgische werknemers verwachten dat de organisatie helpt om hun vaardigheden verder te ontwikkelen.

Katleen Jacobs, businessunitmanager legal consultancy van SD Worx, beklemtoont het belang van levenslang leren. “Personeel trainen is niet alleen verrijkend voor henzelf om mee te zijn met de veranderingen, maar ook voor de organisatie. Trainingen maken medewerkers multi-inzetbaar, wat bedrijven de flexibiliteit biedt om makkelijker in te spelen op de voortdurende maatschappelijke en technologische veranderingen. Wie zijn personeel opleiding en training aanbiedt, stimuleert bovendien de interne mobiliteit.”