Thuiswerkers werken productief en hard, maar ervaren meer werkdruk

11 mei 2021

De helft van de Belgische werknemers (49 %) geeft aan dat ze nu thuis meer uren per week werken in vergelijking met vroeger op kantoor. De helft vindt bovendien dat ze door het telewerk productiever zijn dan op kantoor.

Een en ander blijkt uit een Talent Pulse door hr-dienstverlener Acerta en jobsite StepStone bij 3.000 werkende Belgen. De cijfers tonen dat thuiswerk ook in de relance na corona een belangrijke plaats heeft. Al schuilen er volgens de thuiswerkexperts van Acerta ook gevaren, want 64 % ervaart nu een grotere werkdruk dan vóór corona. “Bedrijven moeten ervoor zorgen dat werknemers thuis niet tegen een muur aanlopen.”

49 % van de thuiswerkende Belgen geeft aan in zijn thuiskantoor productiever te zijn in vergelijking met werken op de bedrijfsvloer. Een derde is ongeveer even productief, en amper 15 % schat dat hij/zij in zijn thuiskantoor minder werk verzet.

De helft van alle bevraagden werkt thuis ook gewoon meer, blijkt nog uit de bevraging. 49 % klopt meer uren dan toen we nog naar kantoor mochten, 41 % evenveel en amper 7 % is minder aan het werk dan op kantoor.

Hannelore Van Meldert, Managing Consultant bij Acerta Consult, veronderstelt dat de gewonnen pendeltijd van één à twee uur per dag door de meeste werknemers ingevuld wordt achter de computer. “De nadruk ligt door het thuiswerk meer op resultaten dan op aanwezigheid. Dat is een goede zaak, maar verhoogt ook de druk voor de thuiswerkers. Medewerkers doen bovendien harder hun best omdat het onzekere tijden zijn, om hun eigen job te vrijwaren en om hun werkgever extra goed te helpen.”

Killian Cramers, B2C Marketing Manager bij StepStone België, zag de vraag naar een filter voor remote work of het gebruik van video-interviews opduiken via zijn vacaturesite. “Niet enkel vanwege jobzoekenden en werknemers, maar ook van werkgevers. Thuiswerk leeft en dus zijn een goede ondersteuning en duidelijkheid aan de orde.”

Hogere werkdruk

Door corona is ook de werkdruk gestegen. 64 % van de werkende Belgen geeft aan tijdens het thuiswerken een grotere werkdruk te ervaren dan voor corona. Voor de helft van de werknemers voelt de werk-levenbalans op dit moment aan als verstoord.

Hannelore Van Meldert stelt vast dat werknemers zichzelf soms voorbij hollen thuis en daar moeten bedrijven nu al rekening houden. De leidinggevende of manager krijgen een belangrijke rol om te waken over de prioriteiten en om principes vast te leggen op teamniveau. “Eenvoudige afspraken omtrent beschikbaarheid kunnen bewegingsruimte creëren voor de medewerker om in het hybride werken om te gaan met de diverse online en offline prikkels.” Zo kunnen ze nieuwe gewoontes ontwikkelen die passen bij het hybride werken.”