Privacyverklaring
Britta Van Renterghem Britta Van Renterghem, Chief talent officer VMA
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Wouter Van Vaerenbergh

De laatste om op te geven

2 januari 2023
Een talent kun je aanleren
Zwemmen is geen passie, geen intrinsiek talent, het is vooral een competentie. Mijn talent zit ‘m in het volhouden, plannen en organiseren. Mijn schema met werk, gezin en sport zit strak aangesnoerd.

Zwemmen is geen passie, geen intrinsiek talent, het is vooral een competentie. Mijn talent zit ‘m in het volhouden, plannen en organiseren. Mijn schema met werk, gezin en sport zit strak aangesnoerd.

Ik leerde pas zwemmen rond mijn 25ste verjaardag. Vandaag sport ik in ondoorzichtig open water met eenden, vissen en sup boards om me heen. Het is mijn ambitie om de vijf kilometer van Brugge naar Damme te zwemmen. Mijn sportieve groeiverhaal heeft alles te maken met discipline en doorzettingsvermogen. Toch blijf ik mijn reserves behouden ten opzichte van het machtige water. Van de woelige zee blijf ik voorlopig weg. Gooi mij nooit onverwacht in het diepste gedeelte van het zwembad.  Ik wil graag de controle behouden.

Toen ik zwanger was, maakte ik de klik. De wil om later samen met mijn kinderen te zwemmen, deed de weerstand verdampen en versterkte de motivatie om mijn doel te behalen. Ik leerde het water aanvaarden. Het zwemmen onder de knie krijgen, bezorgde mijn zelfvertrouwen een stevige opwaartse knik.

De avonden dat ik in het water beweeg, leveren me tal van voordelen op. Neen, doorwerken helpt zeker niet altijd als er veel werk op de plank ligt. Wel er enkele uren uit zijn, afstand nemen, het hoofd vrijmaken. Zwemmen bezorgt me duidelijkere inzichten, een heldere kijk en doet me de juiste beslissingen nemen. Die voordelen zijn de beste voedingsstoffen om gedisciplineerd te blijven sporten.

Ik ben de laatste om op te geven. De angst overwon ik dankzij mijn doorzettingsvermogen. Zwemmen is geen passie, geen intrinsiek talent, het is vooral een competentie. Mijn talent zit ‘m in het volhouden, plannen en organiseren. Mijn schema met werk, gezin en sport zit strak aangesnoerd.

In een ideale situatie heb je een job met competenties die dicht aanleunen bij je talenten. Dan is de job op je lijf geschreven. Maar het is niet omdat je een talent niet bezit, dat je het niet kunt aanleren of er zelfs een liefde voor weet te ontwikkelen. In mijn werkcontext is dat competentieverhaal een belangrijke factor. Ik verkies een feitengedreven hr, dat zich niet alleen maar laat leiden door emoties. Competenties kun je meten, opvolgen, maar ook ontwikkelen. Misschien omdat je er eerst niet bij stilstond en omdat je op ontdekking moet.

Raak bij de medewerkers de juiste snaar, week de interesse los om zich te ontwikkelen. Bovenal moet er bij hen een wil aanwezig zijn. Waar een wil is, is een weg. Ik heb een can-do attitude en vind die waarde ook bij mijn werkgever terug. Ontwerpers groeien bijvoorbeeld door tot projectleiders of arbeiders evolueren tot teamverantwoordelijken. De organisatie leent zich ertoe, zolang de goesting en het leervermogen aanwezig is. De krapte op de arbeidsmarkt daagt ons elke dag uit. We werken keihard. Dan loont het om naar buiten te gaan, te bewegen, afstand te nemen en te relativeren.