Privacyverklaring
Jana Willems Jana Willems, head of hr building Group Jansen
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
© Wouter Van Vaerenbergh - Jana Willems, head of hr building Group Jansen

Vonken en vuur

1 november 2022
Mensen mogen zichzelf tonen zoals ze zijn. Ook in hun job stimuleer ik ze om actie te ondernemen. Fouten maken mag. Met welk festival ik mijn werkgever vergelijk? Ongetwijfeld Tomorrowland: wees creatief en ambitieus, elk idee is welkom, the sky is the limit.

Mensen mogen zichzelf tonen zoals ze zijn. Ook in hun job stimuleer ik ze om actie te ondernemen. Fouten maken mag. Met welk festival ik mijn werkgever vergelijk? Ongetwijfeld Tomorrowland: wees creatief en ambitieus, elk idee is welkom, the sky is the limit.

Dansen en bewegen maken me gelukkig. Afgelopen zomer was ik op Rock Werchter, Extrema Outdoor, Afro-Latino Festival en Pukkelpop. Het ritme en de klank van de beats in de sfeervolle tenten zoals de Boiler Room of de Dance Hall brengen je lichaam en geest in vervoering. Ik heb een sociale, spontane en extraverte persoonlijkheid. Festivals bezoek ik met gelijkgestemden, vriendinnen van hetzelfde kaliber. Dat levert vonken en vuur op.

Mijn enthousiaste, positieve en energieke kant toont zich op zo’n moment het felst aan de wereld. Festivals zijn een uitlaatklep om alle besognes los te laten. We lachen hard, dansen intens en voelen de samenhorigheid. Op een bedrijfsfeest zie je dezelfde Jana: ik spreek iedereen aan, neem collega’s mee in de richting van de dansvloer. Van koudwatervrees of schroom is nauwelijks sprake. Mensen mogen zichzelf tonen zoals ze zijn. Ook in hun job stimuleer ik ze om actie te ondernemen. Fouten maken mag. Met welk festival ik mijn werkgever vergelijk? Ongetwijfeld Tomorrowland: wees creatief en ambitieus, elk idee is welkom, the sky is the limit.

Ik hou ervan om authenticiteit op het werk te bevorderen en kwetsbaarheid een zichtbare plaats te geven. Mijn vader is bijvoorbeeld ernstig ziek. De kanker bevindt zich al in een gevorderde fase. De ceo leeft oprecht mee en steunt mijn initiatief om tijdelijk deeltijds te werken. Zo breng ik meer tijd door samen met mijn vader en begeleid ik hem naar de medische consultaties. Op kantoor hebben we een cultuur van open gesprekken. Het is volkomen normaal dat de leidinggevende vraagt naar hoe een medewerker zich voelt.

Mijn ouders zijn voor mij een voorbeeldfiguur. Mijn vader was een harde werker die me motiveerde om hoog te mikken, ambitie te hebben en te doen wat je graag doet. Daarnaast probeer ik, net zoals mijn moeder, impact te creëren op mensen, zodat je uit elke persoon kan halen wat erin verscholen zit.

Dat talent gebruik ik in hr, maar ook tijdens mijn nevenactiviteit als modestyliste. Ik versterk het vertrouwen van mijn cliënten, zie hun zelfzekerheid groeien. Je hoeft niet per se op dieet of een intens trainingsschema te respecteren om er goed uit te zien. Door positieve aandacht te geven aan stijl, ook in een zakelijke omgeving, versterk je onbewust de vrijmoedigheid van je medewerkers. Iemand die vroeger timide was, zie je later vlot een presentatie geven. Je kunt helemaal jezelf blijven en er toch fantastisch uitzien. Kies vooral een kleur en stijl die het beste bij jou passen.