Privacyverklaring
An Vanneste
An Vanneste, HR Colruyt Group
Tekst
Melanie De Vrieze
Beeld
An Vanneste

Technologie mag de medewerker niet definiëren

7 april 2025
We moeten monitoren of de tools en de technologie nog stroken met onze waarden en behoeften
Colruyt Group onderzoekt met KU Leuven hoe technologie de toekomst van werk kan beïnvloeden. Belangrijke thema's zijn medewerkerswelzijn, ethiek en persoonlijk leiderschap. Met een balans tussen innovatie en menselijke waarden wil Colruyt een cultuur van open communicatie en leren bevorderen, terwijl ze actief inspelen op ethische dilemma's. Experimenten met nieuwe technologieën, zoals exoskeletten en datamonitoring, illustreren hun inzet voor een gezonde en productieve werkomgeving, zonder de menselijke factor uit het oog te verliezen.

Colruyt Group onderzoekt met KU Leuven hoe technologie de toekomst van werk kan beïnvloeden. Belangrijke thema's zijn medewerkerswelzijn, ethiek en persoonlijk leiderschap. Met een balans tussen innovatie en menselijke waarden wil Colruyt een cultuur van open communicatie en leren bevorderen, terwijl ze actief inspelen op ethische dilemma's. Experimenten met nieuwe technologieën, zoals exoskeletten en datamonitoring, illustreren hun inzet voor een gezonde en productieve werkomgeving, zonder de menselijke factor uit het oog te verliezen.

In het januarinummer van HRmagazine las je over een theatrale talk van Stichting Nieuwe Helden, die de toekomst van werk en technologie onderzoekt. Voor Colruyt Group was die voorstelling een moment van reflectie en inspiratie om te blijven balanceren tussen technologische innovatie en menselijke waarden, met specifieke aandacht voor ethiek, welzijn en persoonlijk leiderschap.

Aan de hand van een theatrale talk onderzoekt KU Leuven de kansen en uitdagingen van technologie. De voorstelling schetst een wereld waarin werknemerswelzijn en productiviteit steeds meer maakbaar worden via algoritmisch management. KU Leuven organiseerde de presentatie voor vier bedrijven, waaronder Colruyt Group. “Colruyt is een grote organisatie met verschillende retailformules, wat uitdagingen met zich meebrengt op vlak van datagedreven werken”, zegt Marije Lekkerkerker, digital transformation officer bij Colruyt. “Toen professor Sophie De Winne en postdoctoraal onderzoeker Marjan De Coster het idee van de talk uitlegden, zag ik het als een innovatieve manier om thema’s zoals ethiek en technologie bespreekbaar te maken.”

Volgens An Vanneste, HR bij Colruyt, liet de ervaring een diepe indruk na. “De talk was een eyeopener. Hoewel bepaalde elementen bewust werden uitvergroot om reacties uit te lokken, gaf het een realistische visie op de toekomst en de uitdagingen die technologie met zich meebrengt. Het zette ons ook aan het denken. De presentatie riep ethische vraagstukken op, zeker voor een waardegedreven en mensgerichte organisatie als Colruyt Group.”

Technologie als hulpmiddel

Met meer dan 33.000 medewerkers is het voor Colruyt Group evident dat technologie en menselijke waarden hand in hand gaan. Colruyt zet zich in voor een cultuur van open communicatie, experimenteren en leren. “Technologie moet bijdragen aan onder meer het welzijn van onze medewerkers, zonder hen te definiëren. Het is een hulpmiddel, waarbij technologie niet de controle overneemt”, zegt An. “Het blijft een continu proces van reflectie en bijsturing. Zo zorgen we ervoor dat we technologisch vooruitgaan én een organisatie blijven waarin mensen zich thuis voelen.”

De digitale transformatie speelt een cruciale rol in het gezondheidsbeleid van Colruyt Group. Het bedrijf richt zich niet alleen op fysieke, maar ook op mentale en sociale gezondheid. Colruyt werkt bijvoorbeeld aan innovatieve projecten, zoals het gebruik van exoskeletten om fysieke belasting te verminderen en trainingen om persoonlijke data, zoals hartslag en stressniveaus, te monitoren. “Dit past bij onze visie om medewerkers uit te nodigen om zelf eigenaarschap op te nemen over hun loopbaan, gezondheid en vakmanschap”, zegt An.

Focus op persoonlijk leiderschap

Persoonlijk leiderschap staat hoog op de agenda bij Colruyt. “Leidinggevenden spelen hierin een sleutelrol. We stimuleren hen om ethische dilemma’s vanuit diverse perspectieven te bekijken. Dit helpt om bewuste en doordachte beslissingen te nemen.”

Transparantie is hierbij essentieel. Bij tests met bijvoorbeeld nieuwe kassasystemen communiceren ze open over de reden en impact van deze veranderingen. “Dit helpt om eventuele onrust bespreekbaar te maken”, legt Marije uit. “Medewerkers vragen zich af of deze veranderingen hun job niet overbodig maken? Daarom gaan we actief het gesprek aan en verbinden we de veranderingen aan onze zingeving. Bovendien starten we bij innovaties altijd klein. We testen in een paar winkels en verwerken de feedback voordat we breder uitrollen. Zo blijven medewerkers betrokken en sluit de technologie aan bij hun behoeften.”

Ethische dilemma’s

Tijdens de theatrale talk kwamen ook de schaduwkanten van technologie aan bod, zoals het overmatige gebruik van algoritmes of het gebrek aan bescherming van persoonlijke gegevens. “We zijn daar niet blind voor. Het idee dat technologie kan bijdragen aan het creëren van de ‘perfecte medewerker’ – gezond, gelukkig en productief – roept vragen op”, zegt An. “Het mag niet leiden tot onrealistische verwachtingen. Iedereen blijft mens en krijgt ruimte voor emotie en tegenslagen.”

“We willen dat medewerkers hun authentieke zelf kunnen zijn, zowel op goede als minder goede dagen. Dat vraagt om empathisch leiderschap en open communicatie”, voegt An toe. “We moedigen leidinggevenden aan om het gesprek aan te gaan met hun teamleden, niet alleen over hun prestaties, maar ook over persoonlijke uitdagingen. Het gaat erom dat we luisteren, begrijpen en samen oplossingen zoeken. Die menselijke verbinding is essentieel voor een werkomgeving waarin medewerkers zich gewaardeerd voelen.”

De theatrale talk inspireerde Colruyt en zette aan tot actie. “Hoewel de inhoud niet geheel nieuw was, hielp het om de sense of urgency duidelijk te maken”, besluit Marije. “Het format van de talk creëert echt een ervaring waarbij je als deelnemer zelf ervaart welke (ethische) thema's op tafel komen. We moeten er vandaag mee bezig zijn en daar bestaat soms een spanningsveld met de kortetermijnacties, die uiteraard ook nodig zijn. Het herinnerde ons eraan om voortdurend te monitoren of de tools en de technologie die we inzetten stroken met onze waarden en de behoeften van onze medewerkers.”

Dit artikel verscheen in het printmagazine van maart. Interesse in een membership? Neem contact op.