Privacyverklaring

1 op 3 c-levels ziet ruimte voor opslag bovenop de indexaanpassing

5 oktober 2022
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
Foto door Arturo Anez (pexels)

Ongeveer 1 op 3 Belgische managers op c-niveau verwacht volgend jaar nog opslag te kunnen geven, bovenop de indexaanpassing. Bovendien staat bijna een derde van hen ervoor open om werknemers een ongelimiteerd aantal verlofdagen aan te bieden.

Dat blijkt uit het onderzoek door Robert Half in juni 2022. De rekruteringsspecialist bevroeg online 1.800 leidinggevenden met o.m. telkens 300 interviews in België, Nederland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Brazilië.

7 op 10 Belgische C-level managers heeft momenteel dus vertrouwen in de groei van hun bedrijf voor het komende jaar, ondanks loondruk door de hoge indexatie en de sterke concurrentie op de markt. Al bij al verwacht 34% van de bevraagde managers wel nog een opslag te kunnen betalen, zo blijkt uit de Salarisgids van Robert Half. 30% geeft aan enkel mee te gaan met die opgelegde loonsverhoging, zonder bijkomende opslag.

Flexibiliteit meer dan glijdende uren en telewerk

Bedrijven staan er ook voor open om loonpakketten te personaliseren. Naast de meest gevraagde vormen van flexibiliteit, staan bedrijven er ook voor open om andere vormen van flexibiliteit aan te bieden. De meest genoemde zijn

  • een verkorte werkweek (54%),
  • (deels) telewerk in het buitenland (54%) en
  • de wekelijkse werktijd verlengen voor meer verlof (28%).

Ongelimiteerd aantal verlofdagen

Daarnaast herbekijken de Belgische managers op c-niveau het beleid rond het aantal verlofdagen herbekeken. Bijna een derde van hen staat ervoor open om werknemers een ongelimiteerd aantal verlofdagen aan te bieden.

Bart Goossens (senior director bij Robert Half) vindt dat alvast een goede piste, want “met de wettelijk vastgelegde 20 dagen zal het moeilijker en moeilijker worden om personeel te vinden en te houden.”

Extralegale voordelen blijven uitbreiden

Ook het aanbod extralegale voordelen waarmee kandidaten hun loonpakket kunnen personaliseren, beweegt. De top 3 populairste voordelen die managers volgend jaar plannen aan te bieden zijn

  • een tegemoetkoming voor telewerk,
  • een toelage voor een e-bike en
  • verlengd vaderschapsverlof.