Privacyverklaring

3 op 4 bedrijven houdt vast aan coronamaatregelen

20 juni 2022
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
Foto door Matilda Wormwood: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/iemand-vrouw-kamer-schoon-4099467/

Hoewel de overheid bedrijven niet langer verplicht om coronamaatregelen te nemen op de werkvloer, blijven veel ondernemingen meer ontsmetten, verluchten, ontsmetten etc.

Dat blijkt uit een bevraging van hr-dienstengroep Liantis bij 1.061 ondernemers. In maart 2022 schakelden we over naar code geel op de coronabarometer. Volgens de sociale partners was er toen nog nood aan een ‘nazorgfase’. Op woensdag 11 mei 2022 besliste de overheid uiteindelijk om de coronamaatregelen te laten varen.

Maatregelen behouden

Op de vraag ‘Welke maatregelen behoud je op de werkvloer, ook als er geen beperkingen of verplichtingen meer zijn?’, gaf liefst 75,7% aan dat ze één of meerdere maatregelen zouden behouden:

  • 53,3% zorgt dat ontsmettingsmiddel overal ter beschikking is.
  • 40,4% behoudt het meer en beter verluchten van de werkplekken.
  • 36% zorgt ervoor dat medewerkers afstand van elkaar blijven bewaren waar mogelijk.
  • 28,8% geeft aan dat ze tafels, de koffiemachine, bureaus… extra poetsen en ontsmetten.
  • 25,1% blijft een CO2-meter gebruiken.

Sylvia Vanden Avenne, hoofd medisch toezicht bij Liantis, stelt dat deze maatregelen niet veel inspanningen vergen, maar al zeer goed helpen: “We merken duidelijk dat ontsmetten of goed verluchten gewoon deel is geworden van de dagelijkse routine. En dat juichen we als externe preventiedienst natuurlijk toe.”

Redenen

Het merendeel (51,1%) van wie aangeeft de maatregelen te behouden, doet dat omdat ze niet willen dat mensen (zwaar) ziek worden.

40,3% zegt dat de maatregelen relevant blijven, ook in de toekomst bij het griep- en verkoudheidsseizoen.